Mainos

Kyllikki Saaren murhasta 65 vuotta – "Tekijä voi olla vielä elossa"

Kyllikki Saaren murhasta tulee tänään kuluneeksi tasan 65 vuotta. Suomen kuuluisimpiin murhamysteereihin lukeutuva tapaus jatkaa eloaan, vaikka tapauksen aktiivinen tutkinta onkin lopetettu vuosia sitten.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tasan vuosi sitten, kun Saaren murhasta tuli kuluneeksi 64 vuotta.

17-vuotias Saari lähti polkemaan kotiinsa hengellisestä nuorisotilaisuudesta Kortteenkylältä Etelä-Pohjanmaalla toukokuun 17. päivä vuonna 1953. Tyttö oli aiemmin kertonut ystävälleen pelkäävänsä polkea kotiinsa pimenevässä illassa, mutta päätti silti lähteä matkaan noin iltakymmenen jälkeen.

Noin seitsemän kilometrin pituinen kotimatka päättyi ennen kotiovea, sillä Saari kohtasi murhaajansa metsätiellä.

Katoamista ei osattu heti epäillä

Tyttöä ei osattu heti etsiä, sillä hänen isänsä luuli tyttären jääneen kylälle yöksi. Vasta kun Saaren työpaikalta soitettiin ja kyseltiin tunnollisen työntekijän perään, katoaminen paljastui.

Tutkinnat käynnistyivät. Suuretsintöihin osallistui satoja ihmisiä, mutta ensimmäinen löytö tehtiin vasta parin kuukauden kuluttua heinäkuussa, jolloin Saaren polkupyörä löydettiin vaikeakulkuisesta Lellunsuosta.

Kesällä 1953 Saaren katoamisen tiimoilta kuulusteltiin tuhansia ihmisiä. Epäiltyjä oli satoja. Johtolangat johtivat kuitenkin poikkeuksetta väärään suuntaan, eivätkä yksityisetsivät ja rikostutkijatkaan kyenneet ratkaisemaan Saaren katoamista.

Murhatun tytön kohtalo kosketti

Kunnes viimein lokakuussa, viisi kuukautta katoamisen jälkeen, Saaren katoamisaluetta päätettiin tutkia vielä kerran.

Alueelta löytyi ensin Saaren kenkä.

Vain päivää myöhemmin löytyi Saaren ruumis.

Ruumis oli haudattu suon ja metsän reunamille noin parinkymmenen metrin päähän löytyneestä kengästä. Hautapaikan päälle oli törkätty kuivunut mänty, joka lopulta paljasti kadonneen tytön kohtalon.

Hautaan alaruumis paljaana tungetun Saaren kasvot olivat pahasti murtuneet, minkä todettiin myöhemmissä tutkimuksissa viittaavaan väkivaltaan.

Tytön kohtalo kauhistutti ja kosketti ihmisiä laajasti. Mediat uutisoivat tapahtumista tiuhaan. Tuhannet ihmiset vierailivat ruumiin löytöpaikalla. Paikalle järjestettiin jopa linja-autokuljetuksia, jotta kaikki kiinnostuneet pääsivät kurkistamaan kuoppaan, josta tytön ruumis lopulta löydettiin.

Kyllikki Saaren hautajaiset järjestettiin 25. lokakuuta. Paikalle hautajaisiin saapui noin 25 000 ihmistä.

Vihjeitä edelleen vuosittain

Kyllikki Saaren tapaus on kaivertanut ihmisten mielissä siitä asti. Laajoista etsinnöistä huolimatta surmaajaa ei ole saatu kiinni, vaikka vuosien aikana epäiltyjä onkin ollut.

Koska Saaren kohtaloa tutkitaan murhana, tapaus ei vanhene. Sen aktiivinen tutkinta on kuitenkin lopetettu jo vuosia sitten.

Tällä hetkellä Saaren kohtaloa koskeva tutkimusaineisto lepää keskusrikospoliisin arkistossa, josta se kaivetaan aina toisinaan esiin, kun vihjeitä ilmaantuu. Vihjeitä tulee vuosittain muutamia.

– Yleensä vihjeet tulevat henkilöiltä, jotka ovat ajallisesti ja paikallisesti olleet jotenkin asian kanssa tekemisissä. Vihjeet ovat yleensä sen tyylisiä, että niiden todentaminen on vaikeaa, rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kertoo MTV Uutisille.

Varteenotettavia vihjeitä ei kuitenkaan ole tullut vuosiin. Haapala arvelee, että ainoa keino saada ratkaisu Saaren kohtaloon on, että surmaaja tai tämän läheinen kertoisi asiasta poliisille.

– Teoriassa tekijä voi olla vielä hengissä, mutta todennäköisesti ollaan siinä rajoilla. Jos ajatellaan tekijän olleen vaikka 20-vuotias, niin nyt hän olisi jo pitkälti yli 80 vuotta vanha, Haapala toteaa.

Lähde: Yle, Tiede, Iltalehti

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.