Ilpo Härmäläinen katosi kuin ilmaan vuonna 1994 – tapausta tutkinut paljastaa, miten ruumis löydettiin vuosikymmenten jälkeen

Kadonneen lakimiehen murha selvitettiin 30 vuotta teon jälkeen 7:57
Kadonneen lakimiehen murha selvitettiin 30 vuotta teon jälkeen. Katso videolta miten!

Ilpo Härmäläisen katoamistapaus oli mysteeri vuosikymmeniä. 

Lakimies Ilpo Härmäläinen, 33, katosi kuin ilmaan vuonna 1994. Jälkeensä hän jätti vaimon ja vastasyntyneen pojan, jotka eivät saaneet minkäänlaisia vastauksia vuosikymmeniin.

Kaikki muuttui keväällä 2022, kun henkirikoksen uhriksi joutunut Härmäläinen löydettiin Airiston vesistöstä Turun läheltä. Aallot olivat kätkeneet muovipusseihin käärityn ja ankkurilla upotetun ruumiin 29 vuoden ajaksi.

Ennen mereen upottamista häntä oli ammuttu kahdesti, tutkijoiden mukaan ensin selkään ja sitten päähän.

Tapaus avattiin uudelleen 

Puolustusvoimien sukeltajat eivät haravoineet vesialuetta sattumalta. Härmäläisen katoamistapaus oli otettu jälleen tarkasteluun kesällä 2021 rikostarkastaja Aki Lahtisen toimesta.

Selatessaan vanhan rikostutkinnan materiaalia Lahtinen näki heti asioita, mitä poliisi voisi vielä kokeilla tapauksen ratkaisemiseksi.

Hän ryhtyi kokeneen rikosylikonstaapelin Jari Veijalaisen ja kahden muun kollegansa kanssa rakentamaan aikajanaa katoamispäivästä sekä tekemään lisäselvityksiä ja kuulusteluja.

Tuomio liikekumppanille 

Alkuperäisessä tutkinnassa Härmäläisen vaimo kertoi miehensä lähteneen liikekumppanin, tutkinnassa mainosmieheksi kutsutun Lasse Lehdon kanssa katsomaan erästä asuntoa. 

Kuulusteluissa Lehto sanoi, ettei ollut tavannut Härmäläistä katoamispäivänä, eikä tiennyt tästä mitään.

Lehtoa kuulusteltiin vuonna 1995 jopa Härmäläisen taposta epäiltynä, mutta lopulta poliisi ei nähnyt hänen pidättämiselleen perusteita. Monet asiat kuitenkin yhdistivät miehen katoamistapaukseen.

Lehdolla oli purjevene. Härmäläisen katoamisen aikaan hänen puhelintietonsa yhdistyivät teleliikennemastoon, jonka kantama merelle on kilometrejä. 

Saatuaan tietää puhelintiedoista ja purjeveneestä Lahtisen ja muiden tutkijoiden kiinnostus merta kohtaan alkoi kasvaa. 

Oikeudenkäynti murhaajaksi epäiltyä Lehtoa vastaan oli jo viime metreillä kun ruumis löytyi. Löytö sinetöi vuonna 1953 syntyneen Lasse Erik Lehdon kohtalon ja hänet tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Alueelta löydettiin myös toinen ruumis 

Huomenta Suomessa vieraillut Veijalainen on sittemmin siirtynyt eläkkeelle ja kirjoittanut tapauksesta kirjan Airiston murha – kadonneen lakimiehen tapaus. Hänen mukaansa Härmäläisen ruumis löytyi perinteisen poliisityön tuloksena.

– Saatiin määriteltyä mahdollinen tekoalue ja aikaikkuna, noin kaksi tuntia, jolloin rikos on tapahtunut. Laskettiin alueet, joihin tekijä on ehtinyt tämän aikaikkunan aikana.

Veijalaisen mukaan yksittäisillä tutkijoilla oli epäilyksiä Härmäläisen joutumisesta henkirikoksen uhriksi jo katoamisvuonna, mutta tutkinta tyssäsi esimiesten vastustukseen.

– Se juttu ei edennyt ja hautautui sitten lopulta yli 20 vuodeksi, Veijalainen sanoo, 

Kuusi päivää ennen Härmäläisen löytymistä Airiston vesistöistä löytyi toinen vainajaa. Ruumis kuului miehelle, joka oli kadonnut vuonna 1976 ruotsinlaivalta. 

Löytö yllätti tutkijat, mutta lopulta todettiin, ettei tapahtumaan liittynyt rikosta. Ruumiin löytyminen oli helpotus miehen omaisille, jotka saattoivat viimein haudata vainajan.

– Saatiin hänenkin henkilöllisyys selvitettyä ja sitä kautta juttu sitten valmiiksi. Se oli sattumaa, Veijalainen muistelee.

Lue myös:

    Uusimmat