Ukraina vyöryttää venäläisaseman Bahmutissa: Sotilas ei halua antautua – räjäyttää itsensä

Ukraina rynnäköi venäläisasemiin Bahmutissa: Vahvistamattomalla videolla kranaatteja, tykistötulta ja bunkkerien puhdistusta 1:22
Ukraina rynnäköi venäläisasemiin Bahmutissa: Vahvistamattomalla videolla kranaatteja, tykistötulta ja bunkkerien puhdistusta.

Ukrainan 3. rynnäkköprikaati on julkaissut taisteluvideon, jonka väitetään näyttävän, miten ukrainalaisjoukot hyökkäävät Bahmutin lähistöllä. Heinäkuun 3. päivä julkaistun videon kuvausajankohtaa tai -paikkaa ei ole kyetty vahvistamaan.

Ukrainan julkaisema vahvistamaton video antaa rintamaraporttien perusteella varsin osuvan kuvan siitä, mitä taistelu Bahmutin ympäristössä tällä hetkellä on. 

Videon alussa ukrainalaissotilaat vaikuttavat kulkevan panssariajoneuvon kyydissä lähelle peltoaukion reunalla sijaitsevaa metsäkaistaletta, jonne venäläiset ovat kaivaneet asemansa. Ukrainalaissotilaat aloittavat tulituksen likimain heti ajoneuvosta ulos päästyään.

Sotilas ei halua antautua – räjäyttää itsensä

Jutun alussa on yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin julkaisema lyhyt versio videosta, mutta sosiaalisessa mediassa kiertää myös yli seitsemänminuuttinen versio samasta tilanteesta. Pidempi versio videosta on sisällöltään raaempi, eikä sitä suositella herkille.

Ukrainan rynnäkkö jatkuu lehtipuiseen metsikköön, jossa videon perusteella useat venäläissotilaat antautuvat. Yksi ilmeisesti haavoittunut venäläinen tosin räjäyttää itsensä hengiltä käsikranaatilla sen sijaan että jäisi ukrainalaisjoukkojen vangiksi.

Vaikka sekä Ukraina että Venäjä ovat ottaneet sotavankeja ja myös vaihtaneet niitä, ei kuoleman valitseminen antautumisen sijaan ole sotatilanteessa ennenkuulumatonta. Sotilaat saattavat myös näytellä antautuvansa ja esimerkiksi räjäyttää piilottamansa käsikranaatin kuulustelutilanteessa.

Sotilas saattaa valita kuoleman antautumisen sijaan esimerkiksi periaatteellisista syistä tai siksi, että hän pelkää sotavankeuden olevan kuolemaakin pahempi koettelemus. 

Sotaa käyvien valtioiden propaganga myös usein väittää, että vastapuoli kohtelee sotavankeja epäinhimillisesti. Pelottelun tarkoituksena on saada sotilaat taistelemaan viimeiseen asti.

"Haluatko vastahyökkäyksen?"

Sekä Ukrainan puolustusministeriö että venäläiset sotakommentaattorit ovat sanoneet Ukrainan vastahyökkäyksen edenneen Bahmutin kaupungin sivustoilla. Eteneminen on ollut luonteeltaan taktista eli toisin sanoen läpimurtoon ukrainalaisjoukot eivät ole vielä kyenneet. 

Ukraina on julkisesti väittänyt pyrkivänsä piirittämään Bahmutin. Kuten alla olevasta kartasta näkyy, tästä tilanteesta ollaan vielä kaukana.

Bahmut sotakartta Black Bird Group
Bahmutin alueen rintamatilanne. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Videon lopussa ukrainalaissotilas puhuu suoraan kameralle.

– Haluatko vastahyökkäyksen? No, lähde sitten vastahyökkäykseen, sotilas sanoo.

Kommentin voi ajatella olevan kuitti niille, jotka ovat olleet pettyneitä siihen, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole kyennyt etenemään nopeammin. 

Länsiviranomaiset totesivat äskettäin yhdysvaltalaismedia CNN:lle, ettei vastahyökkäys ole edennyt millään rintamalla odotetusti.

Sota-asiantuntijat ovat muistuttaneet, ettei Ukrainan nopea eteneminen ollut todennäköistä, sillä Venäjä on linnoittanut ja miinoittanut erityisesti Etelä-Ukrainaa pitkään ja huolella. Ukraina on myös viestittänyt, ettei sen vastahyökkäyksen pääiskua ole vielä nähty.

Kesäkuussa Ukrainan erikoisjoukot julkaisivat alempaa löytyvän videon, jossa sen sotilaat väitetysti rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan. Modern War Instituten asutuskeskustelutaistelututkimuksen johtaja John Spencer kommentoi Twitterissä videota, ja totesi ukrainalaisjoukkojen olevan sen perusteella "korkeasti koulutettuja".

– Loppujen lopuksi sotilaita pitää lähettää pimeisiin huoneisiin tai juoksuhautoihin tappamaan asemassaan odottava vihollinen, Spencer sanoi videosta Business Insiderille.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Ukrainan julkaisemaa videota ei suositella herkille.

Lue myös:

    Uusimmat