Kvanttitietokoneiden teknologia voi mullistaa turvallisuuspolitiikan – "tekisi nykymuotoisesta ydinasepelotteesta vanhentuneen"

Kvanttiaika voi johtaa ydinasevaltojen pelotteen vanhenemiseen, kertoo Puolustusvoimien tutkimusjohtaja.

Suomessa ja ympäri maailmaa kehitettävillä kvanttitietokoneilla on myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuutensa. 

Kvanttilaskentaa on pidetty teoriassa riskinä koko nykyisen internetin turvallisuusinfrastruktuurille, sillä suuren mittaluokan toimiva kvanttitietokone voisi murtaa nykyiset viestinnän salausmenetelmät käden käänteessä.

Nämä riskit ovat kuitenkin vielä kaukaisia, sillä nykyisten salausten murtaminen vaatisi moninkertaisesti suurempia kvanttitietokoneita kuin nykyisin on mahdollista rakentaa. 

Otaniemen tiloista löytyvä 20 kubitin kone ei missään nimessä tällaiseen pystyisi, vaikka se päätyisikin vääriin käsiin, kerrotaan VTT:ltä. Kubitti on kvanttitietokoneen vastine perinteisen tietokoneen bitille.

Tietoturvan tulevaisuuden mahdollisia ongelmia varten kehitetään kvanttilaskennan kestäviä tulevaisuuden salausalgoritmeja. Tämä kehitystyö on kulkenut rinta rinnan kvanttilaskennan kehityksen kanssa.

Sotastrategioiden perustat voivat järkkyä

Kvanttilaskennan kestävien salausten kehittämistä sotilaskäyttöön on pidetty useissa valtioissa kansalliselle turvallisuudelle elintärkeänä, onhan viestinnän salaus sodassa ja tiedustelutoiminnassa usein elämän ja kuoleman kysymys.

Puolustusvoimien tutkimusjohtaja Jyri Kosola kertoo, että kvanttiteknologia voit tuoda sotilasmaailmaan paljon tätäkin suurempia mullistuksia.

Tiistaina Espoon Otaniemessä järjestetyssä Suomen toisen kvanttitietokoneen julkistustilaisuudessa Kosola kertoi puheessaan, että kvanttiteknologian edistymisen myötä roskakoriin voivat ennen pitkää lentää esimerkiksi perinteinen gps-häirintä, häiveteknologia ja jopa suurvaltojen ydinasedoktriinien peruskivet sellaisina kuin ne nykyisin tunnetaan.

– Erityisesti ydinasevalloille huolestuttavaa on painovoiman havainnointi kvanttiteknologian keinoin, jotka voivat tehdä meristä läpinäkyviä ja paljastaa merten syvyyksissä piileskelevät ydinohjuksia kantavat sukellusveneet. Se tekisi nykymuotoisesta ydinpelotteesta vanhentuneen. Ymmärrämme kaikki, että tällä olisi valtava vaikutus globaaliin voimatasapainoon, Kosola kertoi puheessaan.

Lue myös:

    Uusimmat