Espooseen aletaan rakentaa pienen huoneen kokoista tietokonetta – voi auttaa lääkekehityksessä, tietoturvassa ja ongelmissa, joita ei osata vielä edes kuvitella

Suomen ensimmäistä kavanttitietokonetta aletaan rakentaa Espooseen 2:02
Video: Suomen ensimmäistä kavanttitietokonetta aletaan rakentaa Espooseen.

Espooseen voi valmistua jo ensi vuonna uudenlainen huipputehokas tietokone.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoi maanantaina, että suomalaisyritys IQM toimittaa sille Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen. Koneen rakentaminen alkaa vielä tänä vuonna, ja se valmistuu Otaniemeen.

Kvanttitietokone hyödyntää atomitason luonnonilmiöitä. Niiden avulla se voi saavuttaa laskentatehon, johon edes aiemmat supertietokoneet eivät enää yllä. 

– Kvanttitietokoneilla pystytään tekemään tietyntyyppisiä laskutoimituksia ennennäkemättömän nopeasti. Siinä tulevat luonnonlait vastaan, että perinteiset tietokoneet eivät pysty samaan, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara sanoo.

Lähes rajoittamaton laskentateho mahdollistaisi esimerkiksi erilaisten materiaalien tai lääkkeiden suunnittelun. Käytännössä uuden teknologian mahdollisuuksia on kuitenkin vielä hankala arvioida tarkkaan.

– Eivät transistorin keksijät arvanneet, että sen avulla voitaisiin kehittää moderni kännykkä tai palvelu nimeltä Netflix, Vasara vertaa.

Suuret yritykset ja maat kvanttikisassa

Kvanttitietokoneen tutkiminen on nyt kiihdytysvaiheessa, Vasara kuvailee.

Tähän mennessä laitteita on olemassa enimmäkseen yliopistojen tutkimuslaboratorioissa. Kaupallisesti niitä on käytössä Googlen, Amazonin ja IBM:n kaltaisilla yritysjäteillä. Myös esimerkiksi Kiina, Venäjä, Saksa ja EU ovat kertoneet omista hankkeistaan.

Suomen kone on tarkoitus rakentaa kolmessa vaiheessa. Ensivaiheen on tarkoitus valmistua noin vuodessa, ja sen teho olisi viisi yksikköä, kubittia. Vuoteen 2024 mennessä aiotaan saada aikaiseksi 50 kubitin laite.

– Viiden kubitin teho ei ole vielä paljoa verrattuna supertietokoneeseen, mutta 50 kubitin kone pystyy potentiaalisesti tekemään asioita, joissa supertietokoneet alkavat yskiä, Vasara sanoo.

Espoon kvanttitietokone tulee olemaan pienen varastohuoneen kokoinen: noin kolme metriä suuntaansa. Iso syy suurelle koolle on jäähdytysjärjestelmä. Laite jäähdytetään lähelle absoluuttista nollapistettä eli alle –270 celsiusasteen lämpötilaan laskentahäiriöiden vähentämiseksi.

Yhdestä koneesta teollisuudenalaksi?

Antti Vasaratoivoo, että kone synnyttää Suomeen kvanttiteollisuuden. Sen ympärille voi syntyä uusia startup-yrityksiä, mutta hän toivoo myös vanhojen yritysten kiinnostuvan uuden teknologian suomista mahdollisuuksista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomen on mahdollista olla Euroopan johtava maa kvanttiteknologioissa. Hallitus on tukenut hanketta noin 20 miljoonalla eurolla.

– Osaamisemme ja avoimuutemme teknologisille innovaatioille ovat olleet Suomen menestyksen perusta, Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen lisäksi IQM:llä on työntekijöitä Saksassa, jossa yritys on keskustellut paikallisen hallinnon kanssa mahdollisuudesta osallistua saksalaisen kvanttitietokoneen rakentamiseen.

Koneen toimittava IQM on entuudestaan tuttu VTT:lle. Yritys irtaantui Aalto-yliopistosta ja VTT:stä viime vuonna.

VTT:n hanke on yhtiölle ensimmäinen iso askel kvanttitietokoneen kaupallistamiseksi, luonnehtii IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

– Näemme kiinnostusta tätä kohtaan muissa maailman kolkissa, joissa suuret tutkimus- tai tietokonekeskukset ovat valmiita ostamaan kvanttitietokoneita, Goetz sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 16.11.2020 klo 15.34.

Lue myös:

    Uusimmat