Suomessa käynnistyy yksi maailman mahtavimmista supertietokoneista: Tenniskentän kokoinen kone murskaa numeroita kuin raivon vallassa

Making of LUMI data center 1:48
Videolla esitellään LUMI-datakeskuksen rakentamisoperaatiota.

Suomessa hyrähtää tämän vuoden aikana käyntiin yksi maailman mahtavimmista supertietokoneista. 

LUMI -supertietokone toimitetaan Kajaanissa sijaitsevaan CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n datakeskukseen. LUMI kykenee murskaamaan numeroita suoranaisen raivon vallassa: kone pystyy nimittäin tekemään hurjat 552 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

LUMIn laskentateho vastaa yli 1,5 miljoonaan nykyaikaisen kannettavan tietokoneen laskentatehoa. Näin monta kannettavaa muodostaisi päällekkäin pinottuna karkeasti arvioituna peräti 23 kilometriä korkean tornin.

Mutta ei LUMI itsekään mikään korttelin kompaktein kone ole: Se vie nimittäin tilaa tenniskentän verran ja laitteisto painaa lähes 150 000 kiloa. Kovaa rautaa siis, joka kuljetetaan ensin Yhdysvalloista laivalla meren yli ja loppumatkan rekoilla Kajaaniin.

"Datakeskus valmiina vastaanottamaan supertietokoneen"

LUMI-supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen kertoo MTV Uutisille, että supertietokoneen rakentaminen on edennyt Kajaanissa suunnitellusti, vaikka kyseessä on ollut monimutkainen operaatio, jota on jouduttu viemään eteenpäin keskellä koronaviruspandemiaa.

– Datakeskus alkaa olla valmiina vastaanottamaan supertietokoneen. Tietenkin tässä oli melkoinen rakennusurakka ja vaati melkoisen valmistelutyön, että tällaista viimeisintä teknologiahuutoa oleva järjestelmä pystytään operoimaan.

Manninen kertoo, että supertietokoneen toimitus Kajaaniin tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe supertietokoneesta asennetaan käyttöön kesällä. Manninen kertoo, että ensimmäisen vaiheen toimituksen koko on 17 rekkalastia. Koneen numeromurskaus-osio toimitetaan toisessa vaiheessa syksymmällä.

Supertietokoneiden ehdotonta aatelia

Jos LUMI sijoitettaisiin nyt maailman nopeimpien koneiden listalle, niin se olisi Mannisen mukaan ykkösenä. Siinä vaiheessa kun koko komeus on paikallaan ja käytössä, niin kärjessä lienee jo muutama vieläkin tehokkaampi kone:

– Voidaan olettaa, että Yhdysvaltojen seuraava lippulaivasupertietokone Frontier tulee samaan aikaan käyttöön kuin Lumi, tällöin Frontier olisi ykkönen. Lisäksi on huhuja siitä, että Kiinassa olisi oma supertietokone samoihin aikoihin valmiina, joten itse lähtisin kolmatta sijaa tästä toivomaan. 

Supertietokone - huipputekninen sveitsiläinen linkkuveitsi

Manninen kuvailee supertietokonetta eräänlaiseksi sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, joka yrittää olla hyödyllinen monenlaisessa tieteenalassa ja tieteellisessä ongelmassa.

Manninen kertoo, että supertietokoneen avulla kyetään ilmakehää tutkittaessa mallintamaan maapallosta digitaalisia kaksosia.

– Koneelta voidaan kysyä, miten ilmasto muuttuu, kun tehdään jotakin toimenpiteitä. Tämä voi auttaa sitten taas poliittisessa päätöksenteossa.

Mannisen mukaan LUMI pystyy loistamaan myös tekoälytehtävissä. Sillä pystytään tekemään fysikaalisia simulaatiota ja paneutumaan kosmologian, astrofysiikan ja biolääketieteen kysymyksiin.

Supertietokoneet lyövät kapuloita virusten väkäsiin

Manninen huomauttaa, että koronaviruspandemiassakin supertietokoneista on ollut merkittävää hyötyä – ja tulee jatkossakin olemaan.

– Supertietokoneet ovat olleet aivan keskeisessä asemassa suurimmassa osassa siitä, mitä koronaviruksesta tiedetään. Emme olisi näin pitkällä rokotteiden kanssa ilman Summit-supertietokoneen avulla tehtyjä mallinnuksia, Manninen toteaa. 

Mannisen mukaa myös LUMI tulee muiden supertietokoneiden tavoin olemaan keskeisessä roolissa sen ymmärtämiseksi, miten koronaviruksesta lopulta päästään eroon ja mitä tulevien pandemioiden kanssa tehdään. 

Satojen miljoonien satsaus huipputekniikkaan

LUMI-järjestelmään investoidaan yhteensä 200 miljoonaa euroa. Tekniikan kanssa kuitenkaan mikään investointi ei ole pitkäikäinen. Mannisen mukaan kymmenen vuoden päästä LUMI on jo ikäloppu kone. Supertietokoneiden tapauksessa puhutaankin maksimissaan kahdeksan vuoden kustannustehokkaasta käyttöiästä.

– Lumi on alustavasti ajateltu operoitavan vuoden 2026 loppuun. Todennäköisemmin jatkamme sen vielä sitten vuoden 2027 loppuun, mutta ei välttämättäsen pidemmälle. 

Manninen toteaa, että LUMI-supertietokone on merkittävä panostus suomalaisessa tiedepolitiikassa sekä rahallisesti, että ajatuksen tasolla. Hän uskoo, että LUMI tulee toimimaan vetovoimatekijänä ja avaamaan monia ovia kansainvälisiin projekteihin.    

Lumi -supertietokone

– CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy on suomalainen, valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus

– LUMIn järjestelmätoimittajaksi valikoitui tarjouskilpailussa Hewlett Packard Enterprise (HPE), laitebrändinä HPE Cray EX -supertietokone.

– Aloittaa toimintansa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa tänä vuonna.

– LUMI on kymmenen Euroopan maan ja Euroopan unionin EuroHPC-yhteisyrityksen hanke

– Järjestelmään investoidaan yhteensä yli 200 miljoonaa euroa. Suomen osuus rahoituksesta on noin 50 miljoonaa euroa.

– Suomalaisten tutkijoiden ja yhteiskunnan käyttöön saadaan suoraan noin 24 % supertietokoneen laskentakapasiteetista

Lähde: CSS


Lue myös:

    Uusimmat