Kuvat: Valkoinen talo vaihtui tiilikartanoon – Barack Obama muutti eliitin tyyssijaan, missä täytyy olla mukava ja maanläheinen

Mario Castillon ei enää tarvitse lukita ulko-oveaan. Hänen kotikorttelinsa muuttui alkuvuodesta yhdeksi Yhdysvaltojen turvallisimmista, kun hän sai uuden naapurin: entisen presidentin Barack Obaman perheineen.

Poliisit ja salaisen palvelun agentit vartioivat kadunpätkää ympäri vuorokauden. Castillo kutsuu mielellään kotiinsa vieraita, mutta nykyään hänen täytyy ilmoittaa näiden nimet viranomaisille, jotta kyläilijät pääsevät läpi tiesulusta.

Naapureiden kesken elämä kuitenkin jatkuu yhtä epämuodollisena kuin ennenkin. Vaikka Obaman uusi kotikaupunginosa Kalorama on Washingtonissa valtaeliitin tyyssija, elämänmeno on siellä samanlaista kuin Castillon synnyinkylässä Texasin maaseudulla.

Lapset kipaisevat lukitsemattomasta ovesta Castillon keittiöön kerjäämään maistiaisia tämän meksikolaisista herkuista. 69-vuotias Castillo itse astuu aidassa olevasta aukosta naapurin pihaan, kun sieltä kantautuu nenään houkutteleva grilliruuan tuoksu.

Keittiössä istuvien lasten isä nyt vain sattuu olemaan Bloomberg-mediakonsernin toimitusjohtaja ja grilliherkuista nauttiva naapuri Syyrian suurlähettiläs.

Kaloramassa on aina asunut vaikutusvaltaisia ihmisiä. Kaupunginosan henkeen kuitenkin kuuluu, ettei vallalla tai varallisuudella leveillä.

– Täällä kuuluu olla mukava ja maanläheinen. Jos joku on ollakseen, hänet sivuutetaan nopeasti, Castillo kuvaa STT:lle.

Tervetuloviesti hopeatarjottimella

Tänä vuonna hienostokaupunginosan profiili nousi entisestään. Obamoiden lisäksi sinne muuttivat presidentin tytär Ivanka Trump ja vävy Jared Kushner sekä Amazon-verkkokaupan perustaja Jeff Bezos, joka on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Se muuttaa Kaloraman tunnelmaa.

– Ennen teeskentelimme, että tämä on ihan normaali kaupunginosa. Pidimme yhtä emmekä puhuneet siitä, että täällä asuu vaikutusvaltaisia ihmisiä, Castillo pohtii.

– Nyt se ei enää ole mahdollista. Tuntuu kuin olisimme kasvaneet aikuisiksi.

Silti lobbaajana työskentelevä Castillo ja hänen arkkitehtipuolisonsa David Hutchison suhtautuvat tulokkaisiin samoin kuin keihin tahansa uusiin naapurehin. He lähettivät näille tervetulotoivotuskirjeen ja jäivät odottamaan vastausta.

Niin Kaloramassa on ollut tapana toimia. Kun Castillo ja Hutchison 20 vuotta sitten muuttivat nykyiseen kotiinsa, 93-vuotias naapuri lähetti taloudenhoitajansa tuomaan heille hopeatarjottimella käsin kirjoitetun tervetuloviestin.

– Siihen aikaan oli iso asia, että olemme miespari, mutta naapurin pariskunta piti silti meille tervetulojuhlat.

Obama kutsui kylään

Kulttuuriin kuuluu, että alkutervehdyksen jälkeen pallo on muuttajalla. Trump ja Kushner eivät ikinä vastanneet saamaansa viestiin, mutta Castillo ei pannut sitä pahakseen.

– Jos he eivät voi tai halua olla minuun yhteydessä, se ei ole mikään ongelma. Heillä on varmasti paljon kiireitä.

Obaman perheeltä Castillo ja Hutchison saivat lämpimän vastauksen.

– He kirjoittivat, että kunhan säät paranevat, he kutsuvat meidät luokseen kiittääkseen meitä henkilökohtaisesti ystävällisestä tervetulotoivotuksestamme.

Se saattaa olla kauniin ystävyyden alku. Tällä tavoin ystävyyssuhteet Kaloramassa usein alkavat.

Lue myös:

    Uusimmat