KUVAT: Olisitko uskonut? Näin Mignon-munat valmistetaan

Fazerin suklaatehtaalla pääsiäisvalmistelut aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Makuja.fi kävi tutustumassa pääsiäisen klassikkoherkkujen, Mignon-munien valmistukseen.

Suomen suosituimpien pääsiäismunien joukkoon lukeutuvia Mignon-munia on valmistettu Fazerin suklaatehtaalla jo vuodesta 1896. Tänä päivänä munia valmistetaan Vantaan tehtaalla vuosittain marraskuusta alkaen kolmen neljän kuukauden ajan jopa 1,5 miljoonaa kappaletta. Mutta miten Mignon-munat oikeastaan syntyvät?

Mignon-munia ei suinkaan valmisteta liukuhihnalla koneellisesti. Fazerin suklaasuvun neljättä polvea edustavan kaakaoasiantuntija Majlen Fazerin mukaan munien valmistaminen on tarkkaa, harjoittelua vaativaa käsityötä.

Mignon-munien valmistusprosessi lähtee tietysti munankuorista.

– Kuoret tulevat meille kananmunayritykseltä. Kuoret tyhjennetään ja pestään ja toimitetaan kuivattuna meille. Keltuaisesta ja valkuaisesta valmistetaan sen sijaan munamassaa leipomoyrityksille, Majlen Fazer kertoo.

Majlen Fazer istahtaa Mignon-koneen ääreen ja näyttää, miten munankuori asetetaan tarkkaan nougatmassasuuttimen alle.

– Tämä ei näytä niin vaikealta, mutta todellisuudessa tämä on erittäin vaikeaa. Pitää muistaa, että en ole tehnyt näitä vuosiin. Olen joskus tehnyt tätä enemmänkin.

Suuttimen yläpuolella kiemurtelee putkisto, jossa kulkee Mignon-massaa. Massa valmistetaan suklaaosastolla, josta se kulkeutuu ensin isoon tankkiin temperoitumaan.

– Temperoinnilla haetaan se oikea lämpötila massalle. Massassa on mukana kaakaovoita, joka vaatii temperoinnin.

Mignon-munien valmistaminen ei onnistuisi ilman apuvaloa. Valon avulla munien valmistajat näkevät, milloin kuori on täynnä massaa.

Kun munankuori on valmis täytettäväksi, painetaan varovaisesti vivusta. Mignon-munan täyttö on koko prosessin ehdottomasti vaikein osuus.

–Jos munankuorta täyttää liian hitaasti, niin siihen tulee rinkuloita. Jos kuoria täyttää liian nopeasti, massa lentää yli.

Jos massaa pääsee livahtamaan munankuoreen hieman liikaa, voidaan Mignon vielä pelastaa yhdellä niksillä: ylimääräinen massa poistetaan varovasti veitsen avulla.

– No tästähän tuli täydellinen, vaikka minä tein sen, Majlen Fazer nauraa.

Jokainen Mignon-muna ei kuitenkaan onnistu edes Fazerin suvun kaakaoasiantuntijalta. Joskus virhe saattaa olla itse tuotteessakin.

– Kuoressa on nyt pieni kauneusvirhe: reikä ei ole oikeassa kohdassa. Se on liian sivussa. Rouvat, jotka ovat tehneet tätä paljon, ovat todella tarkkoja. He huomaavat heti, jos massassa on jotain vikaa.

Epäonnistuneet yksilöt päätyvät Mignon-munien taivaaseen.

– Mignon-munia tehdään vuosittain noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Yksi nopeimmista Mignon-munien valmistajista tekee 4700 munaa yhden työvuoron aikana, Majlen Fazer kertoo

Kun Mignon-muna on täytetty, se laitetaan muiden munien kanssa matkaamaan tunneliin. Tunnelissa Mignon-massa kiteytyy oikeaan koostumukseensa kuorien sisällä.

– Sen jälkeen munaan tulee vielä valkoinen hattu eli tulppa päälle.

Majlen Fazerin mukaan Mignon-munien valmistamisen saloja ei opi päivässä.

– Kyllä tässä menee aikaa, ennen kuin homman oppii. Vähintään viikko menee varmasti oppiessa. Riippuu kuinka nopeasti löytää oikean tatsin.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat