Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

KUVAT: Olisitko uskonut? Näin Mignon-munat valmistetaan

Julkaistu 15.04.2014 09:18(Päivitetty 15.04.2014 09:24)

Fazerin suklaatehtaalla pääsiäisvalmistelut aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Makuja.fi kävi tutustumassa pääsiäisen klassikkoherkkujen, Mignon-munien valmistukseen.

Suomen suosituimpien pääsiäismunien joukkoon lukeutuvia Mignon-munia on valmistettu Fazerin suklaatehtaalla jo vuodesta 1896. Tänä päivänä munia valmistetaan Vantaan tehtaalla vuosittain marraskuusta alkaen kolmen neljän kuukauden ajan jopa 1,5 miljoonaa kappaletta. Mutta miten Mignon-munat oikeastaan syntyvät?

Lue myös: Tiesitkö? Mignon-muna ei ole oikeasti suklaata

Mignon-munia ei suinkaan valmisteta liukuhihnalla koneellisesti. Fazerin suklaasuvun neljättä polvea edustavan kaakaoasiantuntija Majlen Fazerin mukaan munien valmistaminen on tarkkaa, harjoittelua vaativaa käsityötä.

Mignon-munien valmistusprosessi lähtee tietysti munankuorista.

– Kuoret tulevat meille kananmunayritykseltä. Kuoret tyhjennetään ja pestään ja toimitetaan kuivattuna meille. Keltuaisesta ja valkuaisesta valmistetaan sen sijaan munamassaa leipomoyrityksille, Majlen Fazer kertoo.

Majlen Fazer istahtaa Mignon-koneen ääreen ja näyttää, miten munankuori asetetaan tarkkaan nougatmassasuuttimen alle.

– Tämä ei näytä niin vaikealta, mutta todellisuudessa tämä on erittäin vaikeaa. Pitää muistaa, että en ole tehnyt näitä vuosiin. Olen joskus tehnyt tätä enemmänkin.

Suuttimen yläpuolella kiemurtelee putkisto, jossa kulkee Mignon-massaa. Massa valmistetaan suklaaosastolla, josta se kulkeutuu ensin isoon tankkiin temperoitumaan.

– Temperoinnilla haetaan se oikea lämpötila massalle. Massassa on mukana kaakaovoita, joka vaatii temperoinnin.

Mignon-munien valmistaminen ei onnistuisi ilman apuvaloa. Valon avulla munien valmistajat näkevät, milloin kuori on täynnä massaa.

Kun munankuori on valmis täytettäväksi, painetaan varovaisesti vivusta. Mignon-munan täyttö on koko prosessin ehdottomasti vaikein osuus.

–Jos munankuorta täyttää liian hitaasti, niin siihen tulee rinkuloita. Jos kuoria täyttää liian nopeasti, massa lentää yli.

Jos massaa pääsee livahtamaan munankuoreen hieman liikaa, voidaan Mignon vielä pelastaa yhdellä niksillä: ylimääräinen massa poistetaan varovasti veitsen avulla.

– No tästähän tuli täydellinen, vaikka minä tein sen, Majlen Fazer nauraa.

Jokainen Mignon-muna ei kuitenkaan onnistu edes Fazerin suvun kaakaoasiantuntijalta. Joskus virhe saattaa olla itse tuotteessakin.

– Kuoressa on nyt pieni kauneusvirhe: reikä ei ole oikeassa kohdassa. Se on liian sivussa. Rouvat, jotka ovat tehneet tätä paljon, ovat todella tarkkoja. He huomaavat heti, jos massassa on jotain vikaa.

Epäonnistuneet yksilöt päätyvät Mignon-munien taivaaseen.

– Mignon-munia tehdään vuosittain noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Yksi nopeimmista Mignon-munien valmistajista tekee 4700 munaa yhden työvuoron aikana, Majlen Fazer kertoo

Kun Mignon-muna on täytetty, se laitetaan muiden munien kanssa matkaamaan tunneliin. Tunnelissa Mignon-massa kiteytyy oikeaan koostumukseensa kuorien sisällä.

– Sen jälkeen munaan tulee vielä valkoinen hattu eli tulppa päälle.

Mignon-munia Fazerin tehtaalla helmikuussa 2014.

Majlen Fazerin mukaan Mignon-munien valmistamisen saloja ei opi päivässä.

– Kyllä tässä menee aikaa, ennen kuin homman oppii. Vähintään viikko menee varmasti oppiessa. Riippuu kuinka nopeasti löytää oikean tatsin.

Lue myös: Tiesitkö? Mignon-muna ei ole oikeasti suklaata

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lisää aiheesta:

"Vihreitä karkkeja on vain kaksi, vaikka asiakas haluaisi kolme" – selvitimme Fazerilla, miten pussien sisältö määräytyyMissä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Mikan munaidea meni mönkään, koska korona – tekikin nyt jättimäisen suklaayllätyksen hoitoalan henkilökunnalle: "Hitto vie, minäpä teen kannanottomunan"Tiesitkö? Näin Vihreät kuulat valmistetaan: "Joku kuvittelee, että liitämme tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa”Aino löysi harvinaisen ”maatuskamunan” – yrittäjä: ”Ei ole koskaan ennen tullut vastaan”Tiesitkö? Mignon-muna ei ole oikeasti suklaata
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • 17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • 17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö