Kuvat ja Salomo-myrsky lukuina: Lunta 10 senttiä, vettä 62 milliä, kovin puuska merellä 30 m/s

Kesämyrsky Salomo on tuonut Suomeen niin tuulta, vettä kuin luntakin.

Salomo-myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä 1:59

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan torstai-iltapäivään mennessä Salomo-myrskyn kovin keskituuli merellä oli Pietarsaaren Kallanin 24 m/s. Samalla paikalla mitattiin myös myrskyn kovin puuska merellä, 30,2 m/s. 

Maalla kovin keskituuli on ollut Sodankylän Lokassa, 15,2 m/s ja kovin puuska Kokkolassa 25,5 m/s. Tunturiasemista kovin keskituuli on ollut Muonion Laukukeron 27,7 m/s ja samalla paikalla oli myös tuntureiden havaintopaikkojen kovin puuska 34,3 m/s.

Pellon kirkonkylän asemalla on mitattu keskiviikon vastaisesta yöstä lähtien sademääräksi noin 62 millimetriä, joka on suunnilleen kuukauden sademäärää vastaava määrä.

Suurin lumensyvyys on ollut Saariselällä, missä oli aamupäivällä lunta kymmenen senttimetriä.

Torstaipäivä on ollut erittäin kolea. Päivän ylimmät lämpötilat ovat olleet Kirkkonummen 14 asteesta Enontekiön pariin asteeseen. Yöllä esimerkiksi Muoniossa mitattiin kolme pakkasastetta.

Sähköt ovat olleet katki tuhansista kotitalouksista.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Pauli Jokisen mukaan vertailu menneisiin kesämyrskyihin on vaikeaa.

– Ei tässä ainakaan ennätyksiä rikottu tuulen tai lumen suhteen, toteaa Pauli Jokinen.

Tuulet heikkenevät, koleus jatkuu

Myrskytuulet alkavat jo olla ohi.

– Perjantaina tuuli on maa-alueilla enimmäkseen heikkoa tai kohtalaista, mutta sää on edelleen koleaa ja epävakaista. Kuurosateita tulee maan etelä- ja keskiosassa ja sateet ovat vettä. Varsinkin idän suunnalla voi olla ukkosia ja mahdollisesti myös rakeita, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Suomessa myrskyksi määritellään tuuli, missä kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s. Myrskypuuska taas on lyhytkestoinen, myrskyn voimalla (vähintään 21 m/s) puhaltava tuuli.


Uusimmat