Kuvat ei herkille! Lähes 100 valasta teurastettiin perinteisessä jahdissa Färsaarilla – edes poikaisia ei jätetä eloon

Lähes sata valasta on tapettu perinteisen jahdin aikana Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla. Viisituntinen väsytystaistelu kulminoituu kahteentoista minuuttiin, jonka aikana Färsaarten rannat värjäytyvät punaiseksi teurastettujen pallopäävalaiden verestä, kertoo muun muassa Independent.

Grindvalaat jaetaan kahteen lajiin: pitkäevä – ja lyhyteväpallopäihin. Yhteensä 94 pitkäeväpallopäävalasta pakotettiin matalaan veteen Vestmannan kalastajakylässä ja raahattiin koukuin rannalle tapettaviksi.

Keskiviikkona tapettujen valaiden joukossa oli neljä vasikkaa ja ainakin viisi kantavaa emoa.

Luonnonsuojelujärjestö Sea Shepherd on dokumentoinut tarkkaan Färsaarelaisten perinteeseen kuuluvan grindvalasjahdin. Jahdissa färsaarelaiset kalastusalukset jahtaavat ja väsyttävät valaslaumaa useita tunteja.

– Lopulta tappaminen kestää vain 12 minuuttia. Sinä aikana kaikki lauman jäsenet tapetaan, kunnes jäljellä on vain hiljaisuus ja verenpunaiseksi värjäytyneet Vestmannan hiekkarannat, järjestöstä kerrotaan.

Sosiaalisen median tileillään kuvia julkaissut järjestö näyttää kuvissaan muun muassa syntymättömiä poikasia, jotka ovat edelleen sikiöpusseissaan, sekä kaivinkoneita, jotka heittävät tapettujen valaiden ruhoja takaisin mereen.

Perinteen aloittivat Färsaarten ensimmäiset asukkaat noin tuhat vuotta sitten.

Sea Shepherd vetoaa laivanvarustamoihin, jotta nämä vastustaisivat julkisesti yli 850 valaan ja delfiinin vuotuista tappamista Färsaarilla.

Järjestön perustajien, kapteeni Paul Watsonin ja operatiivisen johtajan Rob Readin, mukaan jahteja voidaan järjestää minä ajankohtana tahansa ja millä tahansa 26 teurastukselle osoitetuista lahdista ympäri Färsaaria.

– Jahdilla ei ole määriteltyä metsästyskautta tai kiintiötä, eikä sitä säännellä tehokkaasti siitäkään huolimatta, että valaanliha on erittäin saastunutta, miehet kertovat Independentiin mukaan.

– Jokainen lauman jäsen tapetaan, mukaan lukien kantavat emot sekä pienet poikaset. Yhtäkään ei koskaan jätetä henkiin.

Koko lauma teurastettiin. Edes poikaisa ei jätetty henkiin. Kuva: Fecbook ,Sea Shepherd.

Luontoaktivistein mukaan Vestmannan teurastus on jo 11. Färsaarilla tänä vuonna. Tämän vuoden alusta jahdeissa on tapettu jo yli 600 pallopäävalasta.

Viime syyskuussa Sea Shepherd -järjestö tarjoutui maksamaan vuosittain miljoona euroa kymmenen vuoden ajan, jotta valasjahdit lopetettaisiin. Fäärsaarelaiset eivät hyväksyneet tarjousta.

Pitkäeväpallopäävalaat eivät kuulu uhanalaisten lajien joukkoon, sillä lajia ei ole tilastoitu tarpeeksi. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan tiedot lajista todetaan puutteelliseksi. Monien arvioiden mukaan maailmassa on reippaasti alle miljoona yksilöä.

Lue myös:

    Uusimmat