Mainos

Kuuttien turvaksi määrättyjä kalastuskieltoja rikotaan tahallaan

Saimaan norppavesillä on tehty lukuisia havaintoja, että talvella syntyneiden kuuttien turvaksi määrättyjä verkkokalastuskieltoja on rikottu tahallaan.

Verkkokalastuskielto päättyy Saimaalla muutaman päivän kuluttua kesäkuun lopussa. Suojelun jääräpäiset vastustajat ovat rikkoneet tietoisesti kieltoja ja laskeneet verkkoja luvattomille alueille.

– On todella edesvastuutonta, että muutamat kalastajat haluavat tahallaan vaikeuttaa tilannetta. Meille tulee jatkuvasti soittoja erityisesti Savonlinnan ja Puumalan seudun vesiltä ja kerrotaan kieltoalueella havaituista pyydyksistä, harmittelee Etelä-Savon Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen.

"Turhauttavaa myyräntyötä"

Törkeitä tapauksia on tiedossa vähintään puolenkymmentä. Tiitinen on erittäin turhautunut pienen kalastajajoukon myyräntyöhön.

– Yritämme tehdä vastuullista työtä lakien ja asetusten noudattamiseksi, mutta tällainen tahallinen kieltojen rikkominen vie meiltä viranomaisiltakin puhevallan. Muiden suojelutyössä mukana olevien osapuolten silmissä kalaväki menettää tällä tavalla luottamuksen, Tiitinen paukuttaa.

Tiitisen mukaan luvattomat pyydykset tuovat painetta uusiin paljon laajempiin kieltoihin.

– Ja niistähän kärsii sitten kaikki kalastajat. Myös lainkuuliaiset ja vastuullisesti toimineet ammattikalastajat.

Samanlaisia havaintoja luvattomista piiloverkoista on myös Metsähallituksen kalastuksenvalvojilla.

– Sieltä on löytynyt muutamia tietoisesti asetettuja piiloverkkoja, joissa ei ole merkkejä eikä omistajien tietoja. Tekijästä ei ole toistaiseksi tietoa, vahvistaa erätarkastaja Markus Rahikainen.

Ilmoituksia mökkiläisiltä

Valvojat eivät koskaan löydä kaikkia luvattomia pyydyksiä laajoilta vesialueilta, vaikka omavalvonta on Saimaalla tehostunut.

– Naapureiden ilmoittaminen on kohtalaisen aktiivista. Mökkiläiset ja muut vesilläliikkujat melko aktiivisesti meille näistä asioista kertovat.

Rahikaisen mukaan valvonta perustuukin paljolti annettuihin vihjeisiin.

Alkukesän aikana norppavesille on tehty noin 40 valvontapäivää poliisin, Kalatalouden Keskusliiton ja Metsähallituksen voimin.

Rajoituksia halutaan koko kesäksi

Suojeluväki haluaisi laajentaa kuuttien turvaksi luotuja kalastusrajoituksia sekä alueellisesti että ajallisesti.

– Mielestäni nyt vähintään heinäkuun loppuun voitas kokeilla, että auttaisiko se vähentämään kuuttikuolemia kesäaikaan. Sitten elokuussa ne olisivat jo riittävän isoja selvitäkseen verkkoviidakossa, pohtii WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Suurin vaara kuutteja uhkaa kun verkkokiellot ensi viikolla päättyvät.

Viime kesänä kaksi kuuttia menehtyi heti heinäkuun ensimmäisellä viikolla verkkoihin.

Verkot naulaan - diplomi kaulaan

Uutena suojelukeinona Saimaalla kokeillaan nyt ympärivuotista vapaaehtoista verkkokalastuksesta luopumista. WWF myöntää diplomin sitoumuksen tekeville kalastajille. Ensimmäiset 500 on numeroitu ja numero 1 meni kovana kalamiehenä tunnetulle Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliselle johtajalle Jorma Silvastille.

– Norppa on minulle tuttu kalakaveri uistelureissuilta. Olen saanut sen vihellyksen houkuttamana jopa sukeltamaan veneeni alitse, Silvasti hämmästytti mediaa Savonlinnassa torstaina.

"Hiljainen enemmistö hyväksyy"

Silvasti toivoo olevansa esikuvana muillekin kalastajille, jotka haluavat auttaa norppaa ja erityisesti nuoria kuutteja. En kalasta verkoilla -diplomia jonottaa Jari Luukkosen mukaan jo noin 200 henkilöä.

– Se kertoo, että suuri hiljainen enemmistö Saimaalla liikkuvista hyväksyy suojelutoimet.

Mutta on myös esitetty epäilys, että diplomien jako ärsyttää himokalastajia entisestään.

– Toivon, että kukaan ei koe tätä riidanhaastamiseksi, ei verkkokalastajat eikä luonnonsuojelijat, saimaannorpan suojelijat. Tämä on yksi keino monien muiden joukossa joilla saimaannorpan kuutteja voidaan suojella.

Apukinokset pelastivat kuutit

Norppa tarvitsi ihmisen apua erityisen paljon viime talvena. Peräti 90 prosenttia kuuteista syntyi apukinoksiin.

– On arvioitu, että 56 kuuttia 58:sta syntyi apukinoksiin. Se oli parempi tulos kuin osattiin odottaa ja antaa uskoa tuleviin vähälumisiin talviin, sanoo Saimaannorppa Life -hankkeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta.

 

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.