Kuusi ongelmaa, joista asiakkaat valittavat seksuaaliterapeutille – ja miten ratkaista ne

Huffington Post -lehti haastatteli seksuaaliterapeutteja ja selvitti, millaisista aiheista pariskunnat vastaanotolla valittavat. Samalla terapeutit paljastivat ratkaisuja näihin yleisiin ongelmiin!

Ongelma 1: Kumppanini ja minä elämme kuin olisimme vain kämppäkavereita.

Kipinä katoaa suhteesta, ja yllättäen kumppani ei enää ehdotakaan seksiä. Hän ei tee aloitteita ja on eroottisesti kadoksissa. Suhteen toinen osapuoli tuntee olevansa hylätty ja epähaluttava. Tämä johtaa kierteeseen, jossa kumppanukset välttelevät toisiaan.

Korjaa tilanne näin: Seksiä kaipaavan kumppanin täytyy olla vähemmän kriittinen. Haluttoman kumppanin täytyy oppia, että halutuksi tulemisen kokemus suhteessa on tärkeää. Ilmaise tunteesi ja halusi sanoin.


Ongelma 2: Penis ei toimi

Yksi miesten yleisimpiä ongelmia liittyy erektion saamiseen ja sen ylläpitämiseen.

Korjaa tilanne näin: Tärkeintä on palauttaa itseluottamus, himon tunne ja siten erektio. Seksuaaliterapeuttien mukaan myös sellaisilla miehillä, joilla erektio-ongelman syy on fyysinen, tilanteeseen liittyy psykologinen puoli. Ahdistus ja vaatimus suoriutumisesta ovat varma tapa pilata kiihottuminen.


Ongelma 3: Yhdyntä sattuu

Monet naiset kärsivät yhdyntäkivuista, joiden syy voi olla esimerkiksi hormonitoiminnassa tai fysiikassa. Kun aktista tulee epämiellyttävä, seksi ymmärrettävästi kärsii.

Korjaa tilanne näin: Ensin täytyy selvittää kivun syy. Kun syy on selvillä, tilanne voidaan hoitaa. Ongelmaan voivat auttaa esimerkiksi rentoutumistekniikat, joiden avulla opetellaan nauttimaan seksistä uudelleen niin, ettei nainen jännity kivun tuntemusta odottaessaan. Myös kumppanin panosta tarvitaan.


Ongelma 4: Haluan tapailla muita avoimen suhteen tyyliin, mutta kumppani vastustaa ajatusta

Toisinaan heterosuhteen toinen osapuoli haluaisi tapailla myös oman sukupuolensa edustajia, mutta samalla säilyttää suhteensa. Avoimen suhteen toivomiselle voi olla myös muita syitä.

Korjaa tilanne näin: Kummankin kumppanin täytyy saada ilmaista huolensa. Avointa suhdetta vastustavan kumppani huoli on tavallisesti se, että hänet hylätään. Toista on tärkeää kuunnella tarkasti ja myös ymmärtää, mitä hän sanoo.


Ongelma 5: Hän ei ymmärrä, mitä haluan sängyssä

Parit puhuvat usein suosikkipeleistään, kirjoistaan, ravintoloistaan sekä siitä, mitä tänään syötäisiin ja tehtäisiin. Samalla seksin alue jää käsittelemättä. Seksin aikana kumppanit eivät kehtaa sanoa asioita, kuten ”siirrä nyt sitä sormea vähän oikealle”.

Korjaa tilanne näin: Osa seksuaaliterapeuttien asiakkaista ei uskalla jakaa himojaan ja toiveitaan, koska he pelkäävät tulevansa tuomituiksi. Kumppanin vastuulla ei kuitenkaan ole alitajuisesti ymmärtää, mitä toinen haluaa.

Koska ihmiset ovat yksilöitä, myös kiihottumisen tavat ovat yksilöllisiä. Kun aiheesta keskustellaan, säilytä katsekontakti ja varmista, että ymmärrät, mitä kumppanisi sanoo. Jos olet epävarma, kysy suoraan.


Ongelma 6: Ei tässä seksi paljon kiinnosta, kun emme enää edes kosketa toisiamme

Yksi pariskuntien suurimpia ongelmia on kosketuksen ja läheisyyden puute. Seksittömään suhteeseen päätyvät usein pitkäaikaiset kumppanit. He eivät ole vuosiin suudelleet, pitäneet toisiaan kädestä, hyväilleet toisiaan tai päätyneet lähellekään mitään seksiä muistuttavaa.

Korjaa tilanne näin: Terapiassa pari voi opetella olemaan jälleen rakastavaisia. Kotioloissakin pari voi arvioida, mikä heille on elämässä tärkeää.

Parin tulee viettää aikaa yhdessä pariskuntana riippumatta siitä, millaisia muita vaatimuksia heidän elämäänsä kohdistuu. Loputtomat to do -listat täytyy panna uuteen järjestykseen, jotta fyysiselle kosketukselle löytyy aikaa. Hyvä tapa aloittaa on sulkea puhelimet ja tietokoneet illallisen jälkeen ja keskittyä keskustelemaan kasvokkain.

Lue myös:

    Uusimmat