Kuusi asiaa, joita onnelliset parit tekevät toisen pyytämättä

8:22

Kuinka usein huomioit kumppaniasi tai teet hänen puolestaan asioita siksi, että on jokin erityistilaisuus tai sinun ”vuorosi” – kuinka usein siksi, että se ilahduttaisi rakastasi? Onnellisessa parisuhteessa toisen vuoksi tehdään myös pyyteetöntä hyvää. Teot sinänsä eivät välttämättä ole isoja, mutta suuria niistä tekee ajatus taustalla.

Katso yllä olevalta videolta, miksi pettäminen tekee niin kipeää ja milloin on tervettä myöntää, ettei parisuhteen jatkaminen kannata.

Huffington Post kertoo jutussaan esimerkkejä asioista, joita hyvässä parisuhteessa tehdään ihan pyytämättä. Jos nämä eivät toteudu omalla kohdalla, ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Usein auttaa, kun alkaa itse ensin toimia niin kuin haluaisi toisen toimivan itseään kohtaan.

1. Kuulumisia kysellään ja kerrotaan

Mikä sen ihanampaa kuin kesken päivän omalle rakkaalle lähetetty viesti, jossa ei ole sen kummempaa funktiota kuin kuulumisten kysely tai toisen moikkaaminen? On surullista, jos keskinäinen viestittely kaventuu vain ruokalistojen tai menojen luettelemiseksi ja kuittaamiseksi.

Hyvässä parisuhteessa halutaan kuulumisten kyselyn lisäksi pitää kumppani perillä omista tekemisistä. Se tarkoittaa, että lähetetään viesti, jos tullaan myöhässä kotiin tai ollaan saavuttu turvallisesti perille määränpäähän. Huomaavaista on niin ikään kysyä esimerkiksi, tarvitsisiko toisen puolesta kipaista kaupassa ennen kuin saapuu kotiin.

Näiden pienten viestien suurempi viesti on: minä ajattelen sinua. Ne auttavat pariskuntaa pysymään yhteydessä toisiinsa ja tuntemaan, että molemmat ovat tärkeä osa toistensa elämää.

2. Pieniä yllätyksiä järjestetään

On hyvä idea jättää kumppanille löydettäviksi söpöjä kortteja tai muistilappuja. Ei niihin välttämättä tarvitse kuin piirtää sydän tai kirjoittaa ”olet ihana”. Se tekee olon erityiseksi ja muistuttaa varmasti lappujen kirjoittajaa itseäänkin siitä, kuinka onnekas on. Rakkausviestejä voi laittaa vaikka tyynyn alle, tuulilasiin, eväsrasian päälle tai takin taskuun.

Jos viestit eivät tunnu omalta jutulta, yhtä hyvä yllätys voi olla, että kokkaa töistä kotiin tulevalle puolisolle valmiiksi hänen lempiruokaansa, käy pesettämässä auton tai vie nurkkiin kertyneet roskat lajittelupisteeseen.

3. Kohteliaisuuksia annetaan

Aina ei tarvita suuria sanoja tai rakkaudentunnustuksia. Välillä riittää, kun kehuu toisen tekemää ruokaa, hänen päällään olevaan paitaa tai hoidettuja tiskejä. Suurin osa ihmisistä haluaa jonkinlaista sanallista tunnustusta ansioistaan tai tekemisistään. Siis tunteen siitä, että toinen huomaa ja arvostaa.

4. Hyvistä teoista ei pidetä lukua

Kun tekee jotain toisen hyväksi, sen ei pitäisi olla kauppatavaraa, jonka perusteella lasketaan, milloin on taas toisen vuoro tehdä jotakin. On ihan okei haluta antaa ja tehdä välillä enemmänkin kuin ehkä ”kuuluisi” – siitä ei tarvitse tehdä puolin tai toisin tasa-arvokysymystä. Joskus voi ihan hyvin viedä ne kumppanin likapyykit koneeseen tai lähteä hänen kanssaan kaupoille ilman, että tekee siitä numeroa ja suurieleisesti selväksi, kuinka suuresta palveluksesta tässä nyt on kyse.

5. Ajatuksista ja tunteista puhutaan avoimesti

Jos aina tuntuu siltä, että toisesta pitää väkisin kiskoa irti minkäänlaisia ajatuksia tai tunteita, parisuhteessakin voi kokea yksinäisyyttä. Onnellinen parisuhde ei vaadi jatkuvasti syvällisiä keskusteluja, mutta asioista kannattaa silti puhua riittävän usein muutenkin kuin kauppalistojen tasolla, jotta molemmilla säilyy tunne keskinäisestä yhteydestä.

6. Muistetaan sanoa ”kiitos” ja rakastan sinua”

Arki on väistämättä osa pitkää parisuhdetta. Siksi on tärkeää säännöllisesti muistuttaa toista siitä, kuinka häntä ja hänen tekojaan arvostaa. On virhe olettaa, että kun on kerran – ehkä vuosia sitten – sanonut jotain, niin kyllähän toinen tietää. Vaikka hän tietäisikin, on aivan eri asia kuulla se.

Muista siis kiittää toista, kun hän laittaa ruokaa, maksaa laskuja, tyhjentää viemärikaivon, pyyhkii pölyt, kuskaa lapsia harrastuksiin, käyttää koiran lenkillä tai lämmittää saunan.

”Rakastan sinua” on lause, jonka sanominen turhan usein jää parisuhteissa vain toisen aloitteen varaan. Tyypillisesti toinen ensin lausuu nuo sanat ja toinen vastaa ”niin minäkin sinua”. Kannattaa pitää huoli, että toinenkin saa välillä olla vastaanottavana osapuolena.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja