Mainos

Kuuntele koko puhe: Theresa May kurmootti Venäjää ex-agentin myrkytyksestä – "Taustalla tasainen sarja valtion aggressiota"

1:56

Britannian pääministeri Theresa May puhui eilen maansa parlamentille agentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytysyrityksestä. May piti Venäjää vastuullisena teosta ja puhui Venäjästä kovin sanankääntein.

Venäjän entinen kaksoisagentti Sergei Skripal, 66, ja tämän tytär Julia Skripal, 33, joutuivat murhayrityksen kohteeksi Britannian Salisburyssa 4. maaliskuuta. Pääministerin mukaan kaksikko yritettiin myrkyttää Novichok-ryhmän hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä.

1:15:16

– On vain kaksi uskottavaa selitystä sille, mitä Salisburyssa tapahtui 4. maaliskuuta. Joko tämä oli Venäjän valtion suora teko valtiotamme kohtaan, tai sitten Venäjän hallitus menetti potentiaalisesti katastrofaalisen vahingoittavan hermokaasun hallinnan ja antoi sen päätyä muiden käsiin, May totesi parlamentille.

– Tänä iltapäivänä arvoisa ystäväni ulkoministeri (Boris Johnson) on kutsunut Venäjän suurlähettilään toimistoonsa ja pyytänyt häntä selittämään, kumpi vaihtoehdoista on oikea – ja näin selvittämään, kuinka Venäjällä tuotettua hermokaasua on voitu käyttää Salisburyssa herra Skripalia ja hänen tytärtään vastaan.

– Ulkoministeri on ilmoittanut suurlähettiläälle, että Venäjän tulee tuottaa täydellinen selvitys Novichok-ohjelmasta Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW). Hän on pyytänyt Venäjän hallitusta vastaamaan tiistain loppuun mennessä, May linjasi maanantai-iltana.

Taustalla Venäjän aggressio

Pääministeri May liitti myrkytykset laajempaan kontekstiin, osaksi Venäjän aggressiivista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Tämän tapahtuman taustalla on tasainen sarja Venäjän valtion aggressiota, May totesi.

– Krimin laiton liittäminen Venäjään oli ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa, kun itsenäinen valtio on vienyt toiselta valtiolta alueita pakolla.

– Venäjä on lietsonut konfliktia Donbassissa, loukannut usean Euroopan maan ilmatilaa toistuvasti sekä toteuttanut pitkäjänteisen kybervakoilun ja -häirinnän kampanjan, May jatkoi.

– Hiljattaisessa puheessaan presidentti Putin näytti videografiikoita ohjuksista, lentoradoista ja räjähteistä, muun muassa mallintaen Yhdysvaltoihin kohdistuvaa hyökkäystä taistelukärjillä Floridaan.

May mainitsi myös entisen venäläisagentti Aleksandr Litvinenkon, joka myrkytettiin vuonna 2006. Myös Litvinenkon myrkytyksen taustalla katsotaan olleen venäläisten.

Litvinenko on entinen KGB:n agentti, joka myrkytettiin vihreään teehen sekoitetulla radioaktiivisella polonium-210-isotoopilla lontoolaisessa hotellissa.

3:39

"Silmitön ja holtiton teko, jota ei paineta villaisella"

Maylta on vaadittu kotimaassaan ankaraa reaktiota tapahtuneeseen, eikä pääministeri säästellyt sanojaan puhuessaan Britannian ja Venäjän väleistä. May korosti maansa sitoutumista Natoon ja esimerkiksi brittijoukkojen johtoroolia Naton taisteluryhmässä Virossa.

– Olemme johtaneet tietä taloudellisten sanktioiden tiukentamisessa Venäjän vastaan. Olemme kaikissa vaiheissa tehneet tiiviisti töitä kumppaniemme kanssa ja jatkamme niin. Meidän on nyt oltava valmiita huomattavasti laajempiin toimiin, May tykitti parlamentin edessä.

Mikäli Venäjä ei selvitä tapahtumia keskiviikkoon mennessä, aikoo May reagoida ”suurella määrällä toimia”.

– Jos uskottavaa vastausta ei tule, päättelemme, että tämä tapahtuma oli laitonta voimankäyttöä Venäjän valtion toimesta Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan.

Lopuksi May vetosi vielä siviiliturvallisuuteen.

– Kyseessä oli Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan kohdistunut silmitön ja holtiton teko, joka vaaransi syyttömien siviilien henkiä. Me emme tule sietämään noin häpeämätöntä yritystä murhata syyttömiä siviilejä omalla maaperällämme.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.