Kuumeetonkin voi olla oikeasti kipeä – yhden kaataa sänkyyn puolen asteen nousu, toinen ei huomaa pariakaan astetta

Kuume on ainoana mittarina huono taudin määrittelijä, sillä ihmiset reagoivat lämpöön eri tavalla eivätkä kaikki taudit nostata kuumetta.

Ihmisen normaali lämmönvaihteluväli on yleensä 36,5–37,5 astetta. Iltaa kohden lämpö on yleensä korkeampi, sillä päivällä tehty lihastyö nostaa kehon lämpöä. Aamulla levon jälkeen se on taas matalampi. Ero voi olla tavallisesti noin puoli astetta. Lisäksi naisilla kuukautiskierto saattaa vaikuttaa ruumiinlämpöön.

– Varsinaisen määritelmän mukaan kuumeeksi lasketaan yli 38 asteen lämpötila, Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkäri, työterveyslääkäri Toni Keski-Jyrä kertoo.

Keski-Jyrän mukaan ei ole kuitenkaan mielekästä tuijottaa pelkkää mittaria, sillä pelkkä kuume sinänsä ei kerro vielä paljoa.

– Voi olla hyvin yksilökohtaista, miten yksittäinen ihminen kokee poikkeavan lämmönnousun. Jollain ruumiinlämpö voi nousta asteen–pari, eikä hän juuri huomaa sitä – joku toinen taas saattaa tuntea itsensä kipeäksi jo puolen asteen nousun jälkeen.

Yleisvointi onkin sairauksia arvioitaessa tärkeämpää kuin lämmön mittaaminen ja viralliset määritelmät.

– Esimerkiksi potilaan hoitoa suunnitellessa tai sairaslomaa määrättäessä ei voida tehdä päätöstä pelkän kuumemittarin avulla, sillä varmoja kuumeen raja-arvoja ei ole pystytty määrittelemään, eikä se olisi tarkoituksenmukaistakaan. Kuume on huono mittari kertomaan, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse, Keski-Jyrä sanoo.

Sama virus ei aiheuta välttämättä aina kaikille kuumetta. Kipeä olo ja sairaus saattaa iskeä siis myös kuumeettomasti, joten lepo tai lääkäriin meno saattaa olla tarpeen pelkän tarpeeksi heikon olon perusteella.

***

Flunssa. 31:27

Lue myös:

    Uusimmat