Kuuletko äänen katsoessasi tätä kuvaa? Siihen on syy aivoissasi!

0:34

Vaikka animoitu kuva on äänetön, moni vannoo silti kuulevansa tömähdyksen. Ilmiölle on myös syy!

Entä pettävätkö silmäsi? Katso video yllä ja testaa!

Erikoinen gif-animaatio on saanut monet höristämään korviaan. Animaatiossa suuri sähkötolppa hyppii voimajohtojen yli kuin hyppynarulla. Vaikka kuva on äänetön, moni vannoo silti kuulevansa tömähdyksen, kun sähkötolppa osuu maahan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lontoolaisyliopisto valottaa ilmiön syntyä. Tutkijoiden mukaan kyseessä on synestesian eräs muoto. Synestesiassa aistit sekoittuvat niin, että ihminen voi esimerkiksi kuulla värejä tai nähdä äänet.

Tieto aivojen näköalueelta "vuotaa" kuuloalueelle

Tutkijoiden mukaan jotkut ihmiset saattavat kuulla äänettömiä liikkeitä, koska tieto aivojen näköalueelta ikään kuin "vuotaa" kuuloalueelle. Ilmiön nimi on ‘visually-evoked auditory response’ eli vEAR. Se on huonosti tunnettu.

Kokeessa koehenkilöt katsoivat 24 videota, joissa ei ollut ääniä. Videoissa oli abstrakteja muotoja sekä esimerkiksi nopeita ja hitaita liikkeitä; eräällä videolla esimerkiksi nähtiin vasaran lyövän naulaa.

Kävi ilmi, että testatuista jopa 21 prosenttia koki vEAR-ilmiötä! Olemattomia ääniä voi kuulla jopa abstraktien, merkityksettömien kuvien yhteydessä!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja