Kustantajat riemuitsevat: Äänikirjat lyöneet läpi – kirjat löytäneet uusia yleisöjä

Äänikirjojen suosio on kasvanut voimakkaasti viimeisen vuoden aikana 2:00

Äänikirjojen suosio on kasvanut voimakkaasti viimeisen vuoden aikana. Kuunnelluinta äänikirjaa myytiin lähes 60 000 kappaletta. Kirjakustantamojen liikevaihdosta jo 6% tulee äänikirjoista. 

Elämänkertojen suosiota on kasvattanut kiinnostavien henkilöiden lisäksi niiden sopivuus äänikirjoiksi. Vuosi sitten äänikirja oli harvinaisuus - nyt se julkaistaan automaattisesti paperiversion kanssa samaan aikaan, jos kirja soveltuu kuunneltavaksi.

– Erityisesti äänikirjat luku- ja kuunteluaikapalveluissa elämäkerrat ovat selvästi nousussa. Ne löivät viime vuonna vahvasti läpi. Mekin ollaan niihin hyvin vahvasti panostettu. Tämä tarkoittaa ihan uutta lukija-tai kuuntelijaryhmää, kertoo kustannuspäällikkö Markku Aalto, Tammen tietokirjoista.

Aallon mukaan Tammen suosituin äänikirja oli viime vuonna Paranoidi optimisti, jota kuunneltiin 8000 kertaa.

Äänikirjat ovat tuoneet kirjakustantamoiden myyntiin piristysruiskeen. Kustantamot julkaisevat nyt äänikirjoina aiemmin ilmestyneitä kirjoja ja kuunneltavan kirjan elinkaari on myös pidempi kuin paperisen version.

Tarjolle on tullut samaan aikaan runsaasti erilaisia luku-ja kuunteluaikapalveluita, jotka kaikki ikäryhmät ovat löytäneet.

Myydyimmät äänikirjat 2018

1-3)Juoppohullunpäiväkirja-sarja 1,2,3 yhteensä 146 342

4) Idiottit ympärilläni 28 800

5) Veitola 27 400

6) Aki Hinta - Voittamisen anatomia

7) Jere 17 700

8) JHT 13 800

9) Kuinka olla piittaamtta p*skaakaan 13 400

10) Antti Tapani 13 300

Lähde: Suomen Kustannusyhdistys

Suositut laajoja yleisöjä kiinnostavat elämäkerrat kasvattivat myös perinteisten kirjakauppojen myyntiä. Viime vuonna myydyin kirja oli Tuntematon Kimi Räikkönen, jota myytiin viime vuonna 184 500 kappaletta. 

– Kun katsotaan meidän joulukauppaa taaksepäin, niin elämäkerrat ja muistelmat oli yksi meidän merkittävimmistä myyntiartikkeleista ja niiden myynti kasvoi merkittävästi, iloitsee myymäläpäälikkö
Aki Järvinen Akateemisesta Kirjakaupasta. 

Lue myös:

    Uusimmat