Kommentti: Hyvää 30-vuotissynttäriä, Nirvanan Nevermind – et ole paras vuonna 1991 julkaistu levy, mutta olet valtavan merkittävä

Nirvanan Nevermind ei ole paras eikä aikaa parhaiten kestänyt 30 vuotta sitten julkaistu levy. Se oli kuitenkin julkaisuaikanaan tärkeä tienavaaja vaihtoehtomusiikille kohti valtavirtaa, kirjoittaa MTV Uutisten tuottaja Visa Högmander.

Se oli hurja vuosi. Neuvostoliitto hajosi. Suomen talous syöksyi lamaan. Saddam Husseinin johtaman Irakin ja Yhdysvaltojen johtaman monikansallisen liittouman välillä käytiin Persianlahden sota. Maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin.

Se oli hurja musiikkivuosi. Artistien singlejulkaisujen musiikkivideot pyörivät taajaan Music TV:llä ja nousivat vielä isoimmiksi hiteiksi kuin pelkällä radiosoitolla. Freddie Mercury ja Irwin Goodman kuolivat. Ed Sheeran syntyi.

Ennen kaikkea, se oli hurja levyvuosi. Metallican Metallica. Guns N' Rosesin Use Your Illusion I ja Use Your Illusion II. Pearl Jamin Ten. Red Hot Chili Peppersin Blood Sugar Sex Magik. Massive Attackin Blue Lines. My Bloody Valentinen Loveless. R.E.M.:n Out of Time. A Tribe Called Questin The Low End Theory.

"With the lights out, it's less dangerous"

Tuon hurjan vuoden 1991 syyskuun 24. päivänä julkaistiin Nirvana-yhtyeen toinen studioalbumi Nevermind. Levyn ensimmäinen single Smells Like Teen Spirit ja sen musiikkivideo tekivät vaikutuksen ja saivat tuolloin kysymään: mitä tämä musiikki oikein on?

Se oli musiikkia, joka ei ollut pelkkää puhdasta melodiaa. Nirvanan laulaja-kitaristi Kurt Cobain ei vain laulanut kertosäettä – hän karjui sen.

Teksti jatkuu musiikkivideon jälkeen.

Kun muun muassa Radiomafia ja Music TV toistivat Smells Like Teen Spiritiä niin tiuhaan, että alkoi kyllästyttää, Nevermind alkoi avautua avausraitansa jälkeen jatkuvasti paremmin.

Esimerkiksi avauskappaletta melodisempi In Bloom on edelleen yksi albumin parhaista lauluista.

Levyn kolmesta ensimmäisestä kappaleesta tuli hittejä ja kolmannen kappaleen Come as You Are jälkeen levy tuntui aina alkavan ikään kuin uudelleen alusta.

Suosikkihetkiksi ovat jääneet levyn punk-henkisemmän osan kappaleet Breed, Territorial Pissings ja Drain You sekä ennen täysin turhaa Endless, Nameless -piiloraitaa herkästi ja pysäyttävästi levyn virallisesti päättävä Something in the Way.

Teksti jatkuu musiikkivideon jälkeen.

Muista vuonna 1991 julkaistuista menestyslevyistä Metallican mustakantinen Metallica toi metallimusiikin lähemmäs valtavirtaa ja hard rockia. Guns N' Rosesin kaksiosainen Use Your Illusion -möhkäle nosti yhtyeen stadionluokkaan.

Pian valkeni, että noiden monien itsestäänselvinä klassikoina pitämien albumien suurin meriitti on myyntiluvut, ei musiikilliset ansiot. Ne olivat ja ovat ylipitkiä mammuttilevyjä, joita ei ole pystynyt kuuntelemaan yhdeltä istumalta alusta loppuun enää 1990-luvun alun jälkeen.

Nirvanan jättimenestykseksi nousseen albumin suurin meriitti on taas nimenomaan sen käänteentekevä vaikutus musiikkiin. Aiemmin vaihtoehtomusiikkityylinä tunnetusta grungesta tuli Nevermindin menestyksen vanavedessä muutaman vuoden ajaksi valtavan suosittua. Pearl Jam, Soundgarden ja Stone Temple Pilots nousivat Nirvanan perässä suosioon.

"Here we are now, entertain us"

Vuosikymmen oli vaihtunut. Nevermind oli valtavirrassa karjumislauluineen ja tuhtine särökitaroineen jotain uutta.

Se oli jotain ihan muuta kuin 1980-luvulla suosioon nousseet syntikkapop- ja hard rock -nimet. Sen menestyksen myötä tie valtavirtasuosioon oli auki aiempaa särmikkäämmälle musiikille.

Kaikesta huolimatta, Nevermind on 30 vuotta julkaisunsa jälkeenkin epätasainen levy eikä se yllä parhaiden vuonna 1991 julkaistujen levyjen kärkinelikkoon. Se yltää lähelle sitä, toki.

Tuosta nelikosta löytyvät jo ylempänä mainitut Pearl Jamin Ten, Massive Attackin Blue Lines ja My Bloody Valentinen Loveless.

Näiden lisäksi kärkinelikkoon kuuluu irlantilaisyhtye U2:n marraskuussa 1991 julkaistu Achtung Baby, joka on mahdollisesti kärkinelikon paras levy.

Nirvanan ja Nevermindin merkitystä ei silti muuta mikään. Vain 27-vuotiaana vuonna 1994 kuollut Kurt Cobain ehti jättää populaarimusiikkiin ja -kulttuuriin ison jäljen.

Lue myös:

    Uusimmat