Kurdiaktivisti kuvailee Iranin siveyspoliisin toimintaa mielivaltaiseksi: Saattavat tutkia jopa päällysvaatteiden alta, onko joku pukeutunut minihameeseen

Kurdiaktivisti kuvailee Iranin siveyspoliisin toimintaa mielivaltaiseksi 1:20
Videolla kurdiaktivisti Shena Razabi kertoo esimerkkejä siveyspoliisin toiminnasta. Videossa käytetty kuvituskuvaa.

Iranin siveyspoliisi tarkkailee pääasiassa naisiin kohdistuvan huivipakon toteutumista, mutta viranomainen voi ottaa puhutteluun myös esimerkiksi koiran ulkoiluttajan. Suomalaiset kurdit toivovat, että Suomi ottaisi voimakkaammin kantaa Iranin ihmisoikeusrikoksiin. 

Kurdiaktivisti Shena Razabi kertoo MTV Uutisille, että siveyspoliisiksi kutsutulla viranomaisella on oikeus pysäyttää täysin mielivaltaisesti ihmisiä Iranin kaduilla.

Esimerkiksi kahdestaan kulkevat mies ja nainen voidaan pidättää, jos heillä ei ole todistetta siitä, että he ovat naimisissa. Todisteeksi kelpaa esimerkiksi sukulaisen vahvistus asialle.

Siveyspoliisin tehtävä on valvoa kansalaisten moraalilakien noudattamista, kuten tietynlaista pukeutumista. Pukeutumissäännöt koskevat myös miehiä, mutta naisille ne ovat tiukemmat.

– Täytyy olla tietynlaiset vaatteet. Jotkut saattavat jopa tutkia päällimmäisenä olevien vaatteiden alle. Jos joku on vaikka pukenut minihameen alle, hän voi joutua vankilaan, Razabi kertoo.

Iranissa siveyspoliisin toiminta alkoi vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Tuolloin länsimaalaisille arvoille myötämielinen monarkia vaihtui islamistiseksi teokratiaksi uuden poliittisen ja uskonnollisen johtajan, ajatollah Ruhollah Khomeinin, myötä.

Teokratia tarkoittaa valtiomuotoa, jossa hallitsijan ajatellaan edustavan Jumalaa vallankäytössään. Ajatus perustuu näkemykseen, jossa Jumalalla on ylin hallintovalta.

"Suomen tulee ottaa Iranin suurlähettiläs puhutteluun"

Shena Razabi on suomalaiskurdi, ja hän toimii Iranin Kurdistanin demokraattisen puolueen edustuksessa Suomessa. Hän pyrkii nostamaan Iranin ihmisoikeuskysymyksiä suomalaisille päättäjille ja poliitikoille.

– Suomella on diplomaattiset suhteet Iranin kanssa. Toivoisin, että Suomi käyttäisi näitä suhteita ja ottaisi esimerkiksi Iranin suurlähettilään puhutteluun.

– Suomen valtiolla on paljon annettavaa maailmalle demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Suomen pitää kuulla myös Iranin kansalaisia ja oppositioita, ei pelkästään nykyisen hallituksen edustajaa täällä Suomessa, Razabi sanoo.

"Ihmisoikeudet täytyy toteutua kaikkialla"

Myös oikeustieteen maisteriopiskelija Juana Amiri toivoo, että Suomi ottaisi selkeämmin kantaa Iranin tilanteeseen ja tuomitsisi siellä tapahtuvat ihmisoikeusrikkomukset. Juana on suomalainen kurdi ja kasvanut Suomessa, mutta hänen sukulaisiaan asuu edelleen Iranissa.

– Täällä länsimaissa ylistetään ihmisoikeuksia ja niiden toteutumista. Ajattelen, että ihmisoikeudet täytyy toteutua kaikkialla muuallakin.

– Iranissa nuoret ja yliopisto-opiskelijat taistelevat päivittäin vapaudestaan ja hengestään. Kaikki pienikin tuki on nyt tärkeää, Amiri kertoo. 

Katso myös: Suomalaiset kurdit kertovat: Näin tyytymättömyys Iranin hallintoa kohtaan kasvoi vihaksi.

Iranissa kansalaisten mitta on täynnä – tilannepäivitys mielenosoituksiin 8:42

Lue myös:

    Uusimmat