Iran aikoo palauttaa "siveyspoliisit" – tehtävänä varmistaa, että naiset noudattavat pukeutumissääntöjä

Muuttuuko mikään, kun Iranin moraalipoliisi lakkautettiin? 6:05
Joulukuussa 2022 kuvatulla videolla Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi "siveyspoliisin" vaikutuksia.

Iranin poliisi aloittaa uudelleen kiistanalaiset partiot varmistaakseen, että naiset noudattavat pukeutumissääntöjä ja peittävät hiuksensa julkisilla paikoilla, kertoo valtion media.

"Siveyspoliisi" palaa kaduille valvomaan Iranin hijab-lainsäädännön noudattamista, kertoi valtion median tiedottaja sunnuntaina. Al Jazeeran mukaan virkailijoiden tehtävänä on varoittaa naisia - ja joskus myös miehiä - korjaamaan pukeutumistapaansa. Tämä voi vaihdella siitä, että naisia käsketään sovittamaan huivit tai vaativat vaihtamaan vaatteensa väljempään ja sopivampaan vaatteeseen.

Uutinen tuli 10 kuukautta sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli poliisin huostassa, kun hänet oli pidätetty väitetyn pukeutumissääntöjen rikkomisen vuoksi. 

Aminin kuolema aiheutti koko maassa kuukausia kestäneet joukkomielenosoitukset, joiden aikana siveyspoliisi oli suurelta osin poissa Iranin kaduilta. Mielenosoituksissa poltettiin huiveja ja huudettiin hallinnon vastaisia iskulauseita. Naisia jätti noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

BBC uutisoi Islamin kovan linjan kannattajien vaatineen kuitenkin partioiden jatkamista jo jonkin aikaa.

Iranin lain mukaan, joka perustuu maan sharia-tulkintaan, naisten on peitettävä hiuksensa hijabilla (päähuivilla) ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita peittääkseen vartalonsa.

Siveyspoliisin tehtävänä on varmistaa, että näitä sääntöjä noudatetaan.

Siveyspoliisi sai alkunsa vuosituhannen alussa

Hijab-huivin käyttö tuli pakolliseksi 1980-luvulla, neljä vuotta Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukempaa linjaa ajaneen presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella. Tätä ennen maassa siveyspoliisin virkaa oli toteuttanut muut toimijat, kuten esimerkiksi puolisotilaalliset basij-joukot.

Maltillisempi Hasan Ruhani valittiin maan presidentiksi vuonna 2013. Ruhanin aikakaudella naisten pukeutumisnormit Iranissa löyhenivät hieman. 

Nykyinen konservatiivipresidentti Ebrahim Raisi on vaatinut paluuta tiukempaan naisten pukeutumiseen puuttumiseen ja vaati "kaikkien valtion instituutioiden valvovan huivilakia".

 

 

Lue myös:

    Uusimmat