Kuplia kulmakarvoissa ja hävitetyt housut – hovioikeus tuomitsi kaksi miestä vankeuteen ja miljoonakorvauksiin Lahden Mukkulan ostoskeskuspalosta

Lahden ostoskeskuksessa tuhoisa palo:"Kitkerää ja myrkyllisen hajuista" 0:48
Tältä Mukkulan ostoskeskuksen tuhot näyttivät vuonna 2018.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi torstaina vankeuteen kaksi miestä, jotka oikeuden mukaan sytyttivät miljoonavahingot aiheuttaneen tulipalon ostoskeskuksessa Lahdessa.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet, koska sen mukaan miehiä ei voitu tunnistaa valvontakameran videolta.

Henry Tapio Väänänen, 30, tuomittiin kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Janne Olavi Lahtinen, 36, sai kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden vankeustuomion.

Lahdessa Mukkulan kaupunginosassa sijaitseva ostoskeskus sytytettiin palamaan syyskuun 2018 lopulla.

Öinen palo aiheutti suuret aineelliset vahingot, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Palon syttymishetkeltä on valvontakameran tallenne, jolla näkyy kaksi miestä. Toinen heistä on naamioitunut, mutta toinen, parrakas henkilö muistutti hovioikeuden mukaan paljon Väänästä.

Videolla myös näkyy, kuinka parrakkaan miehen kengät ja housunlahkeet syttyvät palamaan.

Esitutkinnassa todistaja sanoi, että Väänänen oli kertonut hänelle sytyttäneensä tulipalon Lahtisen kanssa. Toinen todistaja kertoi, että Väänänen oli paloa seuranneena aamuna tullut lainaamaan häneltä vaatteita ja heittänyt omat vaatteensa taloyhtiön jäteastiaan.

Hovioikeus katsoi, että mies pyrki näin hävittämään palaneet housunsa.

Liekit leimahtivat lähellä toisen tekijän kasvoja

Naamioituneen miehen pituus ja muu ruumiinrakenne täsmäsivät Lahtiseen, mutta häntä ei pystytty varmuudella tunnistamaan videolta.

Tallenteen perusteella vaikutti siltä, että tulenlieskat kävivät sytytystilanteessa hyvin lähellä miehen kasvoja. Kun keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio tutki Lahtisen kulmakarvat, ilmeni, että osa niistä oli altistunut voimakkaalle kuumuudelle.

Lausunnon mukaan osa karvoista oli paksuuntunut ja niihin oli muodostunut kuplia.

Mies sanoi, että vauriot olivat tulleet nuotiolla olemisen tai metallitöiden seurauksena. Hovioikeuden mukaan hän ei kuitenkaan osannut yksilöidä tällaista tapahtumaa.

Lisäksi todistaja kertoi Lahtisen sanoneen hänelle olleensa "hyvin harmistunut" siitä, kun Väänänen ei ollut peittänyt naamaansa ja oli ”muutenkin sekoillut siellä”.

Hovioikeuden mukaan asiassa ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, että miehet sytyttivät palon yhdessä. Vankeustuomioiden lisäksi heidät tuomittiin yhteisvastuullisesti yli 1,1 miljoonan euron korvauksiin.

Lisäksi hovioikeus piti ennallaan Lahtisen käräjätuomion toisesta tuhotyöstä. Tuomion mukaan Lahtinen sytytti toukokuussa 2019 tuleen Lahdessa sijaitsevan pienkerrostalon, jossa asui hänen entinen tyttöystävänsä.

Talossa oli syttymishetkellä yöllä sisällä yhteensä neljä ihmistä, jotka selvisivät palosta vähin vammoin. Palosta kuitenkin aiheutui rakennukselle merkittävät vauriot.

Lue myös:

    Uusimmat