35-vuotiasta kolmen lapsen isää syytetään tuhopoltoista Oulussa – painoi päänsä nähdessään videotodisteet

Oululaista 35-vuotiasta miestä syytetään useista tuhotöistä Oulussa. Viimeisin epäilty tuhopoltto tapahtui Oulun Rantakadulla helmikuussa 2024. 35-vuotias kolmen lapsen isä kiistää kaikki syytteet. Oikeus passitti hänet mielentilatutkimukseen.

Miehen syytetään sytyttäneen Oulun Rantakadulla 26. helmikuuta 2024 tahallisesti tuleen varastorakennuksen, jonka sisällä säilytettiin talon roskalaatikoita. Miestä syytetään tämän vuoksi törkeästä tuhotyöstä.

Varastossa oli roskisten lisäksi ravintola Uuden Seurahuoneen useita nestekaasusäiliöitä. Tulipalo rikkoi varastorakennuksen yläpuolella sijainneen kolmen asunnon ikkunat. Asunnoissa oli tapahtumahetkellä kaksitoista ihmistä. Huoneistot kärsivät savuvahingoista. 

Lisäksi rakennuksessa sijainneessa Beijing-ravintolassa oli tulipalon syttyessä paikalla kuusi ravintolan henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä.

Syyttäjän mukaan tuhotyö aiheutti vakavan hengen tai terveyden vaaran suurelle ihmismäärälle.

Miehen epäillään sytyttäneen heti Rantakadun tulipalon jälkeen lähistöllä olevan puurakenteisen rakennuksen seinustalla olleen jäteastian palamaan. 

Syytetään myös muista tuhotöistä

Miestä syytetään myös kahdesta muusta tuhotyöstä, joissa tulipalon sytyttäminen oli syyttäjän mukaan omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa. Nämä teot tapahtuivat marraskuussa 2023 ja tammikuussa 2024.

Helmikuussa ennen kiinniottoa miehen epäillään sytyttäneen keräyspaperiastian tuleen ja rikkoneen ikkunoita parturi-kampaamosta.

Oikeudenkäynti miestä vastaan alkoi kesäkuun lopulla Oulun käräjäoikeudessa. Oikeudessa mies kiisti kaikki syytteet. 

Syyttäjä vaati miehen lähettämistä mielentilatutkimukseen eikä puolustus vastustanut syyttäjän vaatimusta. 

35-vuotias mies halusi itse tulla kuulluksi oikeudessa. Hän kertoi asuvansa 12-vuotiaan poikansa kanssa Toppilassa. Hän korosti, ettei hänellä ole aiempaa rikostaustaa eikä hänellä ole taipumuksia tulipalojen sytyttämiseen.

Mies totesi, ettei hän muista kyseisten iltojen tapahtumia.

Tallentui kameroihin

Rantakadun helmikuinen törkeä tuhotyö tallentui valvontakameroihin. Videolla näkyy henkilö, jolla on samanlainen vaatetus kuin syytetyllä.

Mies korosti, ettei videolla näy henkilön kasvoja eikä tekoja, ja vaatetus on hyvin yleismallinen. Mies oli myös itse kuvannut paloautoja tapahtumapaikalta, mutta hän selitti, että ihmiset kuvaavat yleensä hälytysajoneuvoja.

Kertoi muistikatkoistaan oikeudessa

Mies kertoi oikeudessa käyttäneensä alkoholia runsaasti helmikuisena iltana, eikä hän muista sytyttäneensä tulipaloja. Hän pohti, että muistamattomuus voi johtua alkoholista tai mielenterveydellisistä syistä, joita hän piti todennäköisempänä syynä.

Esitutkinnassa miehelle näytettiin hänen itse kuvaamiaan videoita, joilla näkyy tulipalojen sytyttämistä ja epämääräistä puhetta. Mies sanoi, ettei hän muista videoiden sisältöä. Hän piti videoilla näkyvää toimintaa ja henkilön puhetyyliä itselleen vieraina.

– Minulle on näytetty noita kuvaamiani videoita esitutkinnan aikana ja olen ollut hyvin yllättynyt kyseisistä videoista. Videoilla oleva toiminta ei tunnu omalta toiminnaltani ja videoilla oleva puhetyyli on hyvin erilainen. Asiat, joita videoilla puhutaan, kuulostavat hyvin psykoottisilta. Kuvien näkeminen ei herätä mitään muistikuvia. Tuntuu kuin videoilla olisi aivan toinen henkilö kuin minä, mies sanoi.

Mies kertoi, että hänelle on aiemmin tehty erinäisiä sairausdiagnooseja, mutta lääkehoidot eivät ole tehonneet ja terapiakäynnit ovat olleet satunnaisia. Hän myös mainitsi, että hänen alkoholinkäyttönsä on ollut vähäistä viime aikoina.

– Puhelimestani on löytynyt videoita ja kuvia, jotka ovat erikoisia. Joskus aamulla havaitsin, että kenkäni ovat märät, vaikka en muista liikkuneeni ulkona. Joskus olen pessyt paljon pyykkiä ja olen havahtunut, että olin unohtanut pyykit koneeseen. Kun olen mennyt katsomaan, pyykit olivatkin jo kuivumassa. En muista, että olisin edes pessyt pyykkiä. Minulla on ollut muistikatkoja. 

Videoita todisteena

Käräjäoikeudessa näytettiin todisteena videoita, joissa tuhotyöntekijä sytytti paloja sytkärillä ja kiroili, kun ei saanut materiaaleja heti syttymään. Hän myös puhui videoissa sekavia ja kuvasi sytyttämiään paloja.

Oikeudessa mies painoi päänsä alas ja laittoi silmänsä kiinni, kun videoita esitettiin.

Oikeus antoi asiassa perjantaina välituomion ja määräsi miehen mielentilatutkimukseen. Lopullinen tuomio annetaan mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Lue myös:

    Uusimmat