Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi tänään kahden miehen syytteet miljoonavahingot aiheuttaneesta ostoskeskuspalosta. Oikeuden mukaan miehiä ei voitu varmuudella tunnistaa palopaikalta kuvatulta videolta.

Lahdessa Mukkulan kaupunginosassa sijaitseva ostoskeskus sytytettiin palamaan syyskuun 2018 lopulla. Öinen palo aiheutti suuret vahingot. Liekit tuhosivat noin 600–800 neliömetrin kokoisen alueen, jossa sijaitsi useita liikkeitä, muun muassa parturiliike ja kaksi ravintolaa.

Kukaan ei loukkaantunut. Palon syttymishetkeltä on valvontakameran tallenne, jolla näkyy kaksi miestä. Toinen heistä oli naamioitunut, eikä häntä siksi voitu käräjäoikeuden mukaan tunnistaa.

Toisella miehellä oli oikeuden mukaan selvästi havaittavissa parta, ja hän muistutti ulkonäöltään toista syytetyistä miehistä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan saatu.

Televalvontatiedot avuksi

Myöskään esimerkiksi miesten televalvontatiedot eivät tukeneet tai poissulkeneet sitä, että he olisivat olleet tapahtuma-aikana ostoskeskuksen läheisyydessä. Koska miesten syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily, oikeus päätyi hylkäämään syytteet.

Toinen miehistä tuomittiin kuitenkin myöhemmästä, viime vuoden toukokuussa tapahtuneesta tuhotyöstä. Mies sytytti tuleen Lahdessa sijaitsevan pienkerrostalon, jossa asui hänen entinen tyttöystävänsä.

Ihmissuhdedraama taustalla

Kuulusteluissa syytetty tunnusti teon ja kertoi, että oli halunnut "savustaa" toisen miehen ulos ex-tyttöystävänsä asunnosta. Pienkerrostalossa oli syttymishetkellä yöllä sisällä yhteensä neljä ihmistä, jotka selvisivät palosta vähin vammoin.

Palosta kuitenkin aiheutui rakennukselle merkittävät vauriot.Oikeus tuomitsi Janne Olavi Lahtisen, 35, yhteensä 2,5 vuoden vankeuteen tuhotyöstä ja vahingonteosta.

Oikeus huomioi rangaistusta mitatessaan, että mies oli palon sytyttämisen jälkeen itse soittanut palokunnan sekä pelastanut yhden asukkaista palavasta rakennuksesta.

Vahingontekosyyte liittyi siihen, että mies oli palon sytyttämisen jälkeen itse soittanut palokunnan sekä pelastanut yhden asukkaista palavasta rakennuksesta. 

Vahingontekosyyte liittyi siihen, että Lahtinen oli yrittänyt myöhemmin toukokuussa sytyttää tuleen kioskirakennuksen siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän myönsi myös tämän teon.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja