Erikoinen tapaus: Liki seitsemän vuoden vankeustuomio kumoutui – hovioikeus ei saanut selkoa omakotitalon sytyttäjästä

Itä-Suomen hovioikeus kumosi perjantaina syytteet jutussa, jossa kolmikymppinen mies oli käräjillä tuomittu liki seitsemän vuoden vankeuteen rintamamiestalon sytyttämisestä. Hovioikeuden mukaan asiassa ei saatu varmuutta siitä, kuka palon sytytti.

Syytteissä oli kyse tapahtumista Kangasniemellä viime vuoden elokuun lopulla. Mies oli viettänyt iltaa talossa, kunnes häntä ja seurueeseen kuulunutta pariskuntaa oli pyydetty poistumaan.

Pian sen jälkeen tulipalo roihahti. Talossa olleet neljä ihmistä joutuivat pakenemaan liekkejä ikkunoiden kautta. Palo tuhosi rakennuksen lähes täysin.

Mikä oli "jäykältä vaikuttanut esine" hahmon kädessä?

Valituksessaan hovioikeuteen mies syytti palosta pariskunnan naista, joka on kiistänyt teon.

Hovioikeus katsoi näytetyksi, että palo oli tahallaan sytytetty ja sen sytytti joku seurueeseen kuuluneista. Koska mikään ei viitannut pariskunnan miehen syyllisyyteen, hovioikeuden mukaan palon sytytti joko käräjillä tuomittu mies tai pariskunnan nainen.

Kukaan talossa olleista ei nähnyt varmasti sytyttäjää. Tapahtumahetkellä oli pimeää, ja valaistus talon pihalla oli huono.

Yksi todistajista kertoi käräjäoikeudessa nähneensä syytettyä miestä muistuttaneen hahmon pihalla kädessään "jäykältä vaikuttanut esine", joka vaikutti polttoainekanisterilta. Hovioikeudessa sama todistaja arvioi, että hahmolla saattoikin olla kädessään ostoskassi.

Myöskään syttymissyystä ei saatu hovioikeudessa selkoa. Päivystävän palomestarin mukaan palo eteni niin nopeasti, että sen sytyttämiseen oli käytetty jotakin polttonestettä. Palonestejäämiä ei kuitenkaan löytynyt.

Talossa olleet eivät keksineet syytä, miksi mies olisi palon sytyttänyt. Nainen sen sijaan oli heidän mukaansa ollut riitaisa ja aggressiivinen, minkä takia talosta oli jo kertaalleen soitettu hätäkeskukseen illan aikana.

Oli sytyttänyt saunan tuleen aiemmin samassa kuussa

Sekä miehen että naisen vaatteista löytyi palojälkiä, mutta niiden alkuperää ei pystytty selvittämään.

Miehen jäljet olivat hovioikeuden mukaan saattaneet tulla myös siitä, kun mies paria viikkoa aiemmin sytytti tuleen saman talon pihapiirissä olevan saunarakennuksen. Miehen mukaan tuolloin kyse oli saunan lämmittämisessä sattuneesta vahingosta.

Myös naisen takista löytyi kuumuuden aiheuttamia jälkiä. Hovioikeuden mukaan jäljistä osa saattoi selittyä tupakoinnilla mutta ei "välttämättä" kaikki.

Koska miehen syyllisyydestä jäi järkevä epäily, hovioikeus kumosi syytteet tuhotyöstä ja neljästä tapon yrityksestä. Sen sijaan hovioikeus katsoi käräjäoikeuden lailla miehen syyllistyneen aiempaan saunan polttoon sekä törkeään rattijuopumukseen. Niistä oikeus langetti miehelle kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja