Kuopion Palloseura juhlii Olympiastadionilla – HJK kaatui rangaistuspotkukilpailun jälkeen

Kuopion Palloseura palasi jalkapallon miesten Suomen cupin valtiaaksi pitkän, pitkän tauon jälkeen, kun se kaatoi Helsingin Jalkapalloklubin Olympiastadionilla rangaistuspotkukilpailun jälkeen 5-4.

KuPSin edellinen cup-mestaruus oli vuodelta 1989, ja nyt tullut titteli on sille seurahistorian kolmas. Kolme edellistä cup-finaaliaan se hävisi, peräkkäisinä vuosina 2011, 2012 ja 2013.

Jo avauspuoliaika näytti, että tasaista oli luvassa. Kumpikin joukkue sai paikkoja, puolittaisia toki vain, mutta vastustajan aseet olivat tiedossa ja hallussa.

HJK oli hienoisen hallitsevampi ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana, ja ehti hukata parikin saumaa tärkeään avausmaaliin.

Ensin Sebastian Dahlström passasi mahdollisen vetopaikan KuPS:n rangaistusalueella syöttämällä tuloksettomasti, ja sitten Filip Valencic hukkasi suurin piirtein samasta paikasta paikkansa, tosin eri lailla: tänä vuonna cupissa kolmesti ja liigassa jo kerran osunut slovenialainen potkaisi ohi pallosta.

Jakson toinen puolisko sujui sitten enemmän kuopiolaisittain, ja Savon suuntaan tarjoiltiin muun muassa pari herkullista vapaapotkusaumaa. Ne jäivät käyttämättä, ja tauolle lähdettiin hyvinkin oikeutetussa 0–0-tilanteessa.

KuPS vajaalle

Toinen puoliaika alkoi yhtälailla tarkalla pelaamisella, mutta 63. minuutilla saatiin sitten ottelun kannalta ratkaisevalta silloin vaikuttanut hetki. Avauspuoliajalla varoituksen saanut KuPS-pakki Daniel Carrillo liukui kohti palloa, pelivälineeseen tavoitteli askeltaan myös HJK:n Atomu Tanaka, ja seuraavaksi Tanaka oli Carrillon jalkaa väistäessään ilmassa ja pian nurmen pinnassa.

Erotuomari Oskari Hämäläinen nosti toisen kerran keltaisen kortin Carrillolle, ja näin venezuelalaisen peli oli siinä.

HJK:n ylivoima ei kuitenkaan juuri näkynyt kentällä: pyörittelyä kyllä, tehokasta sellaista ei. Ja niin edessä oli jatkoaika, ensimmäisen kerran sitten syksyn 2016 cup-finaalin. Maaleitta finaalin varsinaisella peliajalla jäätiin viimeksi vuoden 2014 cup-huipennuksessa.

Viime sunnuntaina liigapelissä Kuopiossa nolla-nollaan jääneet ryhmät eivät päässeet päälle kolmeen ja puoleen tuntiin jatkoaikapuolituntisen myötä venyneestä maalittomuudesta kuin vasta sitten, kun vastakkain olivat enää maalivahti ja kenttäpelaaja.

Viiteen kertaan kummaltakin, ja kun kymmenen miestä oli painehommansa hoitanut, juhli cup-voittoa keltamusta-asusteinen ja kuopiolainen porukka. Ensimmäistä kertaa 32 vuoteen.