Sapelimiekalla varustautunut mies iski ammattiopistoon Kuopiossa – nuori nainen kuoli, kymmenen henkilöä loukkaantui

Kuopion epäilty hyökkääjä oli varustautunut sekä terä- että ampuma-aseella – tämä kaikki tiedetään nyt 12:08

Kauppakeskus Hermanin tiloissa sijaitsevassa Savon ammattiopistossa Kuopiossa on tapahtui väkivallanteko tiistai-iltapäivällä. Tilanteessa kuoli yksi nainen, ja kymmenen ihmistä loukkaantui.

Kello 20.05 – MTV Uutisten liveseuranta on päättynyt

Kauppakeskus Hermanin tilat on yhä eristettynä poliisin teknisen tutkinnan vuoksi. Ihmisiltä on jäänyt tiloihin tavaroita, jotka poliisi on ottanut talteen Kuopion pääpoliisiasemalle.

Tutkintavastuu on siirtynyt Keskusrikospoliisille, joka tiedottaa aiheesta lisää aikaisintaan huomenna kello 12. 

MTV Uutiset lopettaa tilanteen liveseurannan tähän artikkeliin, mutta jatkaa aiheen seuraamista tiiviisti. Voit seurata uusimpia tietoja tapauksesta verkkosivuillamme.

Kello 17.56 – Viranomaisten tiedotustilaisuus 

Viranomaiset pitivät tapahtumista tiedotustilaisuuden Kuopiossa kello 17 alkaen. Paikalla oli Itä-Suomen poliisin, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan edustajia.

Tilaisuudessa käytiin läpi tapahtumien eteneminen eri viranomaisten näkökulmasta ja vastattiin median edustajien kysymyksiin.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29 kauppakeskus Hermanissa. Epäilty saatiin kiinni kello 12.37. Ensihoidon yksiköt olivat paikalla nopeasti. 

Teosta epäilty on poliisin mukaan vuonna 1994 syntynyt mies, joka on syntyperäinen Suomen kansalainen. Hän on poliisin mukaan opiston oppilas. Alustavien tietojen mukaan miehellä ei ole rikostaustaa.

Hyökkääjää ampunut poliisi haavoittui itse epäillyn teräaseesta. Poliisin vammat ovat lieviä.

Poliisi vahvisti, että kuollut henkilö on nuori nainen. Poliisi ei vahvistanut, onko hän koulun oppilas tai tekijän pääkohde, kuten Keskisuomalainen aikaisemmin kertoi. 

Poliisin mukaan tekoväline oli "sapelimainen" teräase, ja hänellä oli myös ampuma-ase mukana. Poliisi ei vielä pystynyt kommentoimaan, oliko miehellä aseenkantolupaa kyseiseen aseeseen.

Koulun tiloissa sytytettiin myös tulipalo, joka oli pelastuslaitoksen mukaan pieni. Se sammutettiin, kun poliisit olivat antaneet sammuttajille luvan mennä sisälle tiloihin. Viranomaiset eivät kommentoineet, mikä tiloissa paloi.

Kello 17.11 Moni on shokissa, kertoo MTV Uutisille opiskelija, joka itse ei ollut tänään koulussa. 

Myös Roosa Kokkonen autohuoltoliike Mekonomen Leväseltä kertoi aiemmin MTV Uutisille, että teräaseesta haavoittunut verinen opettaja tuli hakemaan häneltä apua

Kello 16.33 Poliisi tiedottaa tapauksen tutkintavastuun siirtyvän Keskusrikospoliisille. 

Kello 16.15 Kauppakeskus Hermanin tilat on yhä eristettynä. Poliisi suorittaa tiloissa teknistä tutkintaa. Poliisi evakuoi ihmiset tiloista aikaisemmin.

Kello 16.00 Poliisi epäilee tekijää murhasta, murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Tekijä on vakavasti loukkaantunut.

Kello 15.55 Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoi Ylelle, että huomenna aamulla koulun oppilaille ja henkilökunnalle järjestetään yhteinen tilaisuus, jossa kerrotaan mahdollisesta kriisiavusta. 

Pelastakaa lapset avaa kriisichatin kello 16 alkaen osoitteessa www.kriisichat.fi. Lapset ja nuoret voivat keskustella Kuopion tapahtumista ja sen herättämistä tunteista ammattilaisen kanssa. 

Kello 15.32 Poliisin mukaan tekijä on syntyperäinen suomalainen mies. Hän käytti teossa teräasetta, ja oli myös varustautunut ampuma-aseella.

Klo 14.50 Pääministeri Antti Rinne (sd.) on tuominnut väkivallanteon Twitterissä. Asiaan ovat ottaneet kantaa myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

Väkivallanteko on sattunut kauppakeskuksen sisällä olevassa Savon ammattioppilaitoksessa. Silminnäkijä kertoi MTV Uutisille kyseessä olevan koulupuukotus. 

Klo 14.00 Poliisi tiedotti löytäneensä ammattioppilaitoksen tiloista vainajan.

Poliisin mukaan yksi henkilö on otettu kiinni paikalta. Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on tuotu kymmenen loukkaantunutta, joista kaksi on vakavasti loukkaantuneita. Yksi loukkaantuneista on miekkaiskun epäilty tekijä.

Poliisi kertoo käyttäneensä ampuma-asetta tilanteessa.

Kauppakeskus Herman on eristetty ja loukkaantuneet evakuoitu. Poliisi tarkastaa rakennusta. Paikalla on runsaasti pelastuslaitoksen yksikköjä, ambulansseja ja poliiseja.

Pohjois-Savon pelastuslaitos tiedotti, että paikalla oli myös tulipalo, joka on nyt sammutettu.

Paikallisradio Hitmix Kuopion studio on myös kauppakeskuksessa. Kanavan mukaan paikalta kuului myös laukauksia. 

Lue myös:

    Uusimmat