Vantaan kouluampuminen: Kuudesluokkalainen on kuollut, kaksi loukkaantunut vakavasti – epäilty käytti käsiasetta

Mitä poliisi kertoi Vantaan kouluampumisesta? 9:33
Mitä poliisi kertoi Vantaan kouluampumisesta?

Vantaan Viertolan peruskoulussa, Jokirannan opetuspisteessä, tapahtui tiistaina aamulla ampumavälikohtaus. Yksi lapsi on kuollut ja kaksi loukkaantunut vakavasti. Epäilty tekijä, 12-vuotias poika, on otettu kiinni.

Poliisi järjesti ampumavälikohtauksesta tiedotustilaisuuden Vantaalla. 

Poliisin tiedotustilaisuus Vantaan kouluampumisesta 45:39
Poliisin tiedotustilaisuus Vantaan kouluampumisesta.

13.46: Poliisi ei kerro tässä vaiheessa, millainen käsiase tarkalleen ottaen oli kyseessä. Poliisi tiedottaa asiasta uudelleen kello 17. Tiedotustilaisuus päättyy.

13.41: Asia ei lähde syyttäjälle syyteharkintaan, koska kyseessä on alaikäinen epäilty.

13.39: Poliisi: Haluamme todenmukaisen kertomuksen tapahtumista, joten emme voi kertoa yksityiskohtia välikohtauksesta julkisuuteen. Nyt annetut tiedot voisivat ohjailla lapsilta saatuja vastauksia.

13.35: Uhri kuoli paikalle välittömästi. Asiasta kerrottiin julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun tieto oli saatettu omaisille.

13.32: Kiinniottotilanteessa ei tarvinnut käyttää tämänhetkisen tiedon mukaan voimakeinoja. 

13.31: Poliisi: Tämä on järkyttävä tapaus koko koululle. Myöhemmin selviää, kuinka moni näki ampumisen.

13.30: Poliisi: Uhrit ja epäilty tekijä olivat ilmeisesti samalta luokalta.

13.29: Poliisi: Alle 15-vuotiasta ei voida vangita, vaan hänet luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan.

13.28: Poliisi: Ampumavälikohtaus tapahtui Jokirannan paviljonkirakennuksessa.

13.26: Poliisi ei kerro tutkinnallisiin syihin vedoten, tapahtuiko ampuminen luokkatilassa ja kuinka paljon laukauksia ammuttiin.

13.23: Poliisi: Käsiaseelle oli lupa epäillyn lähisukulaisella. 

13.21: Poliisi: Epäilty oli liikkeellä jalan Helsingin puolella. Poliisipartio otti epäillyn kiinni omien selvitystensä perusteella. Poliisi ei halua tässä vaiheessa kertoa lasten sukupuolia.

13.20: Kaikkia uhreja oli ammuttu ja he olivat kuudesluokkalaisia. Epäiltyä ei ole vielä päästy kuulustelemaan. Motiivi selvinnee tulevien tuntien aikana, kertoo poliisi.

13.19: Asiaa käsitellään huomenna keskiviikkona Vantaan yksiköissä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa lasten ikätaso huomioiden. Myös suruliputus järjestetään.

13.18: Jokirannan opetuspisteessä on ilmeisesti vieläkin oppilaita paikalla.

13.16: Molempien opetuspisteiden kaikki 830 oppilasta ja henkilöstö suojattiin sisätiloihin. 

13.14: Sosiaali- ja kriisipäivystys: Tarjoamme psykososiaalista tukea. Lasten kanssa kannattaa puhua asiasta avoimesti, mutta ikätaso huomioiden. Arjen asioista on syytä pitää kiinni.

13.12: Tilanne oli ensihoidolta ohi 1,5 tunnissa.

13.11: Ensihoito: Paikalle saatiin riittävä määrä ambulansseja, jotta saimme tilanteen haltuun tehokkaasti.

13.10: Tutkittavat rikosnimikkeet ovat tällä hetkellä murha ja kaksi murhan yritystä.

13.08: Välitöntä vaaraa ei enää alueella ole. Epäiltyjä on tiettävästi yksi.

13.07: Poliisi totesi välittömästi paikalle päästyään että koululla on vakavasti loukkaantuneita ihmisiä.

13.06: Partiot olivat paikalla kohteessa yhdeksässä minuutissa.

13.05: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: Hyvinkin pienet tiedonmuruset auttaisivat ennaltaehkäisemään tapahtumia. Nyt emme siinä onnistuneet. Asia selvitetään myöhemmin.

13.04: Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki: Kuudesluokkalainen koulun oppilas on menehtynyt. Kaksi on loukkaantunut vakavasti. 

13.00: Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotustilaisuus medialle alkaa Vantaalla. Paikalla on poliisin ja Vantaan kaupungin edustajia. Tilaisuudessa ovat paikalla poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, komisario Tomi Salosyrjä ja rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen. Vantaan kaupungilta tilaisuuteen osallistuvat apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila, perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo, turvallisuuspäällikkö Markus Hammarström sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Henna Niskanen.

Näin tapahtumat etenivät

9.08 Poliisi sai hätäkeskuksen kautta hälytyksen

9.17 Poliisin partiot saapuvat koululle
9.23 Ensihoidon yksiköt saapuvat
9.58 Poliisi ottaa epäillyn kiinni

13.00 Poliisi kertoo yhden oppilaan kuolleen

Tämä tapahtumista tiedetään nyt

MTV Vantaalla: Toimittaja raportoi Viertolan koululta 2:24
MTV Vantaalla: Toimittaja raportoi Viertolan koululta.

Poliisi kertoi kello 10.08 saaneensa epäillyn kiinni. Epäilty ampuja on 12-vuotias koulun oppilas. MTV Uutisten tietojen mukaan epäilty on poika. Yksi 12-vuotias lapsi kuoli ja kaksi vakavasti loukkaantunutta 12-vuotiasta lasta on hoidettavana sairaalassa. Kaikki ovat samalta kuudennelta luokalta.

Pidätystilannetta todistanut Kari Laakso kertoo MTV Uutisille, että noin 9.55 poliisi pysäytti huppupäisen, nuoren henkilön Siltakyläntiellä Helsingissä. Laakson mukaan kiinniotettu pudotti maahan aseelta näyttävän esineen ja laskeutui polvilleen poliisin tavoittaessa hänet.

Laakso kuvailee kiinniotettua "pienikokoiseksi". 

Siltakyläntielle on kävellen matkaa Jokirannan koululta noin 50 minuuttia. 

Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti. Tekijällä oli hallussaan ampuma-ase. Epäilty tekijä ja ase ovat nyt poliisin hallussa. 

MTV Uutisten tietojen mukaan ampuminen tapahtui koulun parakkirakennuksessa 6. luokalla. Paikalla oli lukuisia raskaasti aseistautuneita poliisipartioita ja pelastushenkilöstöä.

Viertolan koulussa on noin 800 oppilasta 1.–9. luokilla. Koulu toimii kahdessa opetuspisteessä, jotka ovat Liljatien opetuspiste ja Jokirannan opetuspiste. Ampumavälikohtaus tapahtui Jokirannan opetuspisteessä. Koulun polikliinisen opetuksen luokat ovat Jokirannassa. Polikliinisen opetuksen luokilla on opetusta myös yläkouluikäisille oppilaille. 

Oppilaat saatettiin ulos Vantaan Viertolan peruskoulusta 0:57
Oppilaat saatettiin ulos Vantaan Viertolan peruskoulusta.

Kriisiapua järjestetään 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että hallitus seuraa tilannetta tiiviisti, ja viranomaisilta odotetaan päivittyviä tietoja. 

Jos päivitys ei näy, voit lukea sen tästä

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kuvaa X:ssä välikohtausta järkyttäväksi. Hän kirjoittaa voivansa vain kuvitella tuskan ja huolen, joita monessa perheessä tällä hetkellä koetaan. 

Jos päivitys ei näy, voit lukea sen tästä

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys järjestää kriisiapua yhdessä koulun kanssa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo kirjoittaa X:ssä, kuinka Tikkurilan kirkko on auki hiljentymistä varten. Paikalla on kirkon työntekijöitä ja mahdollisuus keskusteluun. Laajasalo toivottaa voimia lapsille, vanhemmille ja opettajille.

Jos päivitys ei näy, voit lukea sen tästä

Huolestuneet vanhemmat yrittivät sisälle

Poliisin mukaan teon selvittely jatkuu.

– Akuutti vaara vaikuttaa väistyneen, kertoi aamupäivällä paikalta tuoreeltaan raportoinut toimittaja Ville Eklund.

Paikalla oli Eklundin mukaan paljon vanhempia ja omaisia.

– Vanhemmat ovat yhteydessä puhelimella lapsiinsa, jotka ovat kertoneet nähneensä, mitä on tapahtunut. Täällä on suurta huolta ja epätietoisuutta.

Osa vanhemmista yritti päästä sisälle kouluun, mutta poliisi on joutunut käännyttämään heidät takaisin.

Poliisi pyysi sivullisia pysymään poissa alueelta ja sisätiloissa. Tuntemattomille henkilöille ei saanut poliisin ohjeistuksen mukaan avata ovea. 

Äiti: Hysteerinen puhelu

MTV Uutiset tavoitti paikalta äidin, joka sai tiedon ampumisesta tyttäreltään puoli kymmenen aikaan. Äiti on jutussa nimettömänä asian arkaluonteisuuden vuoksi. 

– Tytär kertoi, että hänen kahta kaveriaan on ammuttu ja luokan lattialla on verta. 

Tytär käy kuudetta luokkaa. Puhelu oli äidin mukaan lyhyt.

– No se oli hyvin lyhyt ja hysteerinen.

Vantaalla suuri poliisioperaatio - alakoulussa ammuttu 5:45
Toimittaja Ville Eklundin raportti aamupäivältä.

Naapuriyksikössäkin pysyttiin luokissa

Myös naapuriyksikössä pysytään sisällä. Noin 600 metrin päässä Jokirannan opetuspisteestä sijaitsevassa Liljatien opetuspisteessä pysyttiin sisätiloissa poliisin ohjeistuksen mukaisesti.

– Emme laske ketään sisälle ja pysymme luokissa. Emme myöskään mene välitunnille. Tänne on tullut paikalle lapsiaan hakevia vanhempia, mutta olen heille sanonut ovenraosta, että paikalle ei voi tulla, kertoi aamupäivällä Liljatien yksikön vararehtori Jukka Kasurinen.

Kasurisen mukaan Liljatien opetuspisteessä tilanne oli varsin rauhallinen, mutta Jokirannan pisteen tilanteesta hänellä ei ollut tietoa.

Tämä Vantaan kouluampumisesta tiedetään nyt 3:04
Tämä Vantaan kouluampumisesta tiedettiin aamupäivällä.

 

KORJATTU 2.4. kello 11.25 tieto asianosaisten iästä, joka on poliisin mukaan 12 vuotta. Aiemmin poliisi tiedotti, että lapset olisivat olleet 13-vuotiaita.

TARKENNETTU 2.4. kello 11.00 tietoa siitä, että Viertolan koulu on alakoulu, jossa polikliinisen opetuksen luokilla on opetusta yläkouluikäisille oppilaille.

PÄIVITETTY 2.4. kello 10.13: Karttakuvaa korjattu osoittamaan Jokirannan toimipistettä.

Lue myös:

    Uusimmat