Mainos

Kuopiolaisyritys tuottaa keinolunta maailmalle - Messukeskuksessa pääsee testaamaan paikan päällä tuotettua lunta

1:52

Helsingin Messukeskuksessa pääsee tänä viikonloppuna hiihtämään ja laskettelemaan paikan päällä valmistetulla lumella. Samoilla kuopiolaisfirman laitteilla on tehty lunta myös Sotshin talviolympialaisiin ja Dubain hiihtohalleihin. Laitteilla pystytään tekemään lunta vaikka keskellä kesää toisin kuin lumitykeillä, jotka vaativat pakkasta.

Lumiolosuhteet Helsingin Messukeskuksessa ovat tänä viikonloppuna hyvät. Laskettelua, pulkkailua ja hiihtoa pääsee kokeilemaan paikan päällä tuotetulla lumella.

– Lumen tekemiseen ei tarvitse pakkasta. Me pystytään keinotekoisesti tekemään lunta eikä ympäröivä lämpötila ole ongelma. Olemme tehneet lunta yli 30 asteessa. Se onnistuu kyllä, vakuuttaa SnowTekin toimitusjohtaja Hannu Pesonen.

"Hyvin tässä pystyy hiihtämään"

Tarkempia teknisiä yksityiskohtia keinolumen tuottamisesta on turha kysellä.

– Kylmätekniikalla se tehdään. Me tuodaan se energia, mikä tarvitaan siihen ja kylmätekniikalla saadaan aikaiseksi lumi. Olemme joutuneet tekemään paljon tuotekehitystä itse. Laitteet teemme itse ja komponentit ostetaan maailmalta. Paljon on jouduttu oppimaan kantapään kautta, selittää Pesonen.

Hiihtäjille keinolumi tuntuu kelpaavan.

– Tämä ei ole parempaa kuin oikea lumi, mutta kyllä tämä ihan hyvältä silti tuntuu. Hyvin tässä pystyy hiihtämään, kiittelee Pihla Hakuni Vantaan Hiihtoseurasta.

– Ehkä tämä on vähän liukkaampaa kuin tavallinen lumi, pohtii Elisa Ylikortes.

– Ihan hyvin tämä käy paremman puutteessa. Ainakin Etelä-Suomessa olisi kiva, jos olisi joku hiihtokausi edes, vaikka sitten keinolumella tuotettu, miettii Minna Martikainen.

Päämarkkinat muualla kuin Suomessa

Kuopiolaisyritys on tuottanut lunta Sotshin olympialaisiin vuonna 2014, Dubain hiihtohalleihin ja Keski-Euroopan hyppyrimäkiin. Päämarkkinat ovatkin muualla kuin Suomessa.

– Meidän visio on se, että me ollaan tuolla maailmalla ja nimenomaan sisätiloissa pääasiassa eli sellaisissa sisätalvimaailmoissa. Ne ovat enemmän ikään kuin huvipuistoja ja se meidän bisness on siellä, kuvailee Pesonen yrityksen tulevaisuuden suunnitelmia.

Viime vuosina keinolumen kysyntä on kasvanut. Lunta halutaan myös sellaisiin maihin, joissa sitä ei yleensä ole.

– Viimeisten 1,5-2 vuoden aikana kyselyjä on tullut koko ajan ja kiinnostusta on paljon. Osa kyselyistä tulee alueilta, joilla ei ole luontaisesti lunta lainkaan, sanoo Pesonen.

"Sisätiloissa lumi kestää paremmin"

Keinolumi ei ole yhtä herkkää sulamaan kuin luonnonlumi. Sitä voidaan tuottaa sekä ulos että sisätiloihin.

– Sisätiloissa lumi kestää jopa paremmin. Siellä pystytään paremmin hallitsemaan ilman liikkeitä. Tuuli syö lunta aika herkästikin, jos on lämmintä. Keskimäärin keinolumi sulaa 5 senttimetriä päivässä 20 asteen lämpötilassa, laskee Pesonen.

Helsingin Messukeskukseen tuotettiin lunta kymmenen rekkakuormallista eli 500 kuutiota. Sen tekemiseen kului viisi vuorokautta.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.