Mainos

Kuolleena löydetty ammattirikollinen muistetaan huumeista ja palkkamurhasta, jonka uhria ei koskaan löydetty – epäillään tulleen itse tapetuksi

1:42

Kuolleena vantaalaisasunnosta löydettyä Raimo Juhani Anderssonia on kuvailtu kovan luokan rikolliseksi, joka oli sotkeutunut niin huumekauppaan kuin murhatöihinkin. Kuusikymppisenä kuolleen miehen epäillään nyt vankilomansa aikana kuolleen itse henkirikoksen uhrina.

Andersson toimi uransa aikana niin Suomessa kuin Ruotsissakin. 1990-luvulla hän pyöritti kilojen heroiini- ja amfetamiinikauppaa Ruotisista Suomeen. Tapauksen tutkinnassa Anderssonin jäljiltä löydettiin helsinkiläisen kerrostalon kellarikomerosta satoja grammoja huumausaineita.

Joukkio oli myös varautunut runsaalla tulivoimalla, sillä Anderssonin hallinnoimasta varastorakennuksesta Espoosta löytyi toimintakuntoinen venäläinen käsikranaatti, Hyrylän varuskunnasta aikoinaan varastettu rynnäkkökivääri, äänenvaimentimella varustetut konepistooli, pumppuhaulikko, kaksi kivääriä ja useita pistooleja. 

Tapauksen tutkinnassa takavarikoitiin huumeiden ja aseiden lisäksi rahaa, autoja ja arvopapereita noin 450 000 silloisen markan arvosta.

Andersson oli tuolloin kirjoilla Ruotsissa, ja hänen epäiltiin bulvaanien kautta omistaneen useita rahanpesua ja kuittikauppaa harjoittaneita yrityksiä.

Volkan Ünsalin murhasta tuomittiin neljä miestä. Janne Raninen, Raimo Andersson ja Jani Leinonen tuomittiin tekijöinä ja Leo Carmona yllyttäjänä. Tammikuisen Rikospaikan haastattelussa Janne Raninen kertoo, että hän houkutteli lapsuudenystävänsä Suomeen ja oli mukana tappamassa hänet asunnossa Vuosaaressa.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Palkkamurha, jonka uhri katosi

Suurhuomiota Andersson kuitenkin sai turkkilaistaustaisen Volkan Ünsalin murhan yhteydessä. Andersson nimittäin tuomittiin yhdessä kolmen muun miehen kanssa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2005.

Tuomio tuli Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tehdystä Ünsalin palkkamurhasta. Vainajaa ei koskaan löytynyt, ja ainoat merkit tästä olivat yksityisasunnosta löytyneet muutamat veripisarat.

Murhan motiiviksi epäillään sitä, että ammattirikolliset epäilivät Ünsalin kertoneen poliisille tietojaan Ruotsin Arlandan rahankuljetusryöstöstä.

Ünsal oli Ruotsin poliisin todistajansuojeluohjelmassa, ja hänen hengestään kerrotaan tarjotun Ruotsin alamaailmassa palkkio.

2:22

Kantoi kuolleen kelloa

Esitutkinnassa Raimo Anderssonilta löydettiin Ünsalin kello ja sormus. Anderssonin mukaan uhri oli antanut arvokellonsa hänelle illanvieton aikana ostaakseen Anderssonilta saamillaan rahoilla kokaiinia. Syyttäjä katsoi, että kello oli viety murhan yhteydessä.

Muutama päivä syytteessä mainitun murhan jälkeen Andersson oli matkustanut Ruotsiin ja tavannut murhaan yllytyksestä myöhemmin tuomion saavan Leo Carmonan. Esitutkintamateriaalien perusteella Carmona oli myöhemmin halunnut, että Andersson olisi ottanut yksin vastuun teosta.

Huumerikoksista tekoaikaan epäiltyä Anderssonia myös kuunneltiin salaa. Oikeudenkäynnissä kuultiinkin pari viikkoa murhan jälkeen hotelli Hesperian saunatiloista salaa nauhoitettu tallenne, jossa Andersson iski vankilomalla olevalle kaverilleen tarinaa henkirikoksesta.

– Siel o meit kolme, molempii käsiin ja yks... on nii vittu työläst hommaa, hän kuvaili surmatyötä.

Tarina jatkui teon jälkeisten tapahtumien kuvailulla.

– Se o montussa... pantu sinne... se o kadonnut... sillo ku asia on hoidettu... kaikki on poltettu... ei oo mitään missää... vanhaa mallii, tiedätsä... ja sitte sinne... kukaan ei tiedä, kukaan ei löydä... ei tuu katkuu... sillälai me hoidetaan asiat.

”Me Olemme Rikollisten Eliittiä”

Andersson oli murhan aikaan M.O.R.E-jengin jäsen, joka myöhemmin yhdistyi Rogues Gallery - ja Natural Born Killers -jengien kanssa pahamaineiseksi United Brotherhoodiksi. M.O.R.E:n, joka on lyhenne sanoista Me Olemme Rikollisten Eliittiä, jäseniin kuului muun muassa Aarnio-vyyhteen sotkeutunut rikollispomo Keijo Vilhunen.

Elinkautista vankeusrangaistustaan istuva Andersson oli anonut pääsyä ehdonalaiseen vankeuteen. Helsingin hovioikeus kuitenkin hylkäsi anomuksen lokakuussa 2016. Myös muiden tuomittujen anomukset hylättiin.

Poliisi pitää esitietojen perusteella vankilomalla olleen Anderssonin kuolemaa todennäköisesti henkirikoksena, jona sitä myös tutkitaan. Andersson kuoli perjantaina tai lauantaina.

Poliisi ei kommentoinut MTV Uutisille, liittyvätkö tapahtumat alamaailman välienselvittelyihin.

Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, onko syytä epäillä muiden kuin tuomittujen henkilöiden olevan osallisia Ünsalin murhaan, ja onko tapauksen tutkinta sujunut asianmukaisesti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.