Mainos

Palkkamurhaoikeudenkäynti jatkuu

Helsingin käräjäoikeudessa jatkui tänään poikkeuksellisen palkkamurhan oikeuskäsittely. Viisi ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta syytettyä kiistävät kaikki syyllisyytensä.

Ruotsalaisturkkilainen Volkan Ünsal katosi 15-16.10. välisenä yönä Helsingissä. Syytteiden mukaan ammattirikollisten joukko murhasi hänet ruotsalaischileläisen Leon toimeksiannosta. Motiivi palkkamurhaan oli se, että Ünsal oli kertonut Arlandan lentokenttäryöstöstä Ruotsin poliisille ja vienyt Leon rahoja.

Epäillyt olivat puhelinkuuntelussa valmiiksi, koska huumepoliisi epäili heitä huumekaupoista. Ilman tätä kuuntelua juttu tuskin olisi edennyt syyteasteelle.

"Mitä tarkoittaa juhliminen?"

48-vuotiasta Raimoa kuulusteltaessa syyttäjä tivasi puhelinkuuntelussa usein mainitusta juhlimisesta. Raimo oli murhapäivänä 15.10.2003 keskustelleet mm. "kun pitäis lähtee juhlimaan", "mut pitäis se yksi lähtee juhlimaan", "jos sais jotakin muita mukaan vielä".

Syytäjän mukaan juhliminen tarkoitti Ünsalin tappamista. Raimo oli eri mieltä.

- Se oli ihan tavallinen ilta. Ei siellä tapahtunut mitään.

Raimon mukaan Volkan oli antanut arvokellonsa illan mittaan Raimolle. Syynä oli se, että Raimo antoi Ünsalille rahaa kokaiinin ostoon. Syyttäjän näkemyksen mukaan kello oli anastettu murhan yhteydessä.

Raimon mukaan vähän ennen puoltayötä Ünsal oli lähtenyt kokaiininsa kanssa Mikadoon juhlimaan, kun muut olivat lähteneet Vuosaareen.

Syyttäjä kysyi miten Ünsalin verta oli päätynyt Vuosaaren asuntoon.

- Sehän on entinen seksialan yrittäjän kämppä. Onhan se voinut siellä käydä joskus aiemmin.

Murhan aikaan Kallvikintien asunnossa asui murhasta syytetty 34-vuotias Jani. Talon eteen oli ajettu valmiiksi vuokrattu sininen Hiace.

- Tarkoituksena oli muuttaa Janin tavaroita.

Syyttäjän mukaan pakettiautolla vietiin Ünsalin ruumis ja asunnossa vereentyneitä tavaroita.

Muutama päivä syytteessä mainitun murhan jälkeen Raimo oli matkustanut Ruotsiin ja tavannut yllytyksestä syytetyn Leon.

- Kyse oli autokaupparahoista.

Raimon mukaan samasta asiasta oli kyse, kun hän tapasi Helsinki-Vantaan lentokentällä Ruotsista tulleen kuriirin.

Todisteena on myös hotelli Hesperiassa esitetty teknisesti heikkotasoinen tilakuuntelu, jossa Raimo puhuu vankilomallla olevan miehen kanssa tappamisesta. Syyttäjän mukaan siinä kuvataan Ünsalin murhaa. Raimon mukaan kännissä puhutaan niitä näitä, eikä siitä edes saa selvää.

Janne: "Tarkoitus tehdä kokaiinikauppoja"

27-vuotias Janne kertoi, että syyttäjän väittämä murhailta oli sujunut kokaiinia etsiessä.

- Tarkoitus oli juhlia, mutta kokaiinia ei aluksi löytynyt. Helsingissä oli myös serkkujani Ruotsista ja tarkoitus oli viettää iltaa heidän kanssaan. Tilanne oli hankala, koska Volkan ei halunnut olla ruotsalaisten kanssa tekemisissä. Volkan jäi kaupunkiin ja menimme Ramin kanssa Vuosaareen, jossa otimme kokaiinia.

Janne kertoi, että hän on lapsuudenystävä Leon ja Volkanin kanssa. Kaikki asuivat Etelä-Tukholmassa. Vuonna 1998 Janne ampui Solvalla raviradalla Tukholman alamaailman serbijohtajan.

- Volkan halusi tulla Suomeen moikkaamaan ja asumaan luokseni. Tapasin hänet viimeisen kerran 17.10., Janne sanoi. Tämä tarkoittaisi, että Volkania ei tapettu sitä edeltävänä yönä.

- Volkan lähti väärällä nimellä samana päivänä Turun kautta Ruotsiin.

Millaiset vaatteet Volkanilla oli tuolloin yllään, syyttäjä kysyi.

- En muista.

Janne: "Minulle ei tarjottu tappotehtävää"

- Minulle ei ole koskaan tarjotu Ünsalin tappotehtävää, Janne sanoi.

Jannen asianajaja Markku Fredman kysyi vielä asunnosta löytyneestä verestä.

- Volkanin nenästä vuoti usein verta kokaiinin käytön takia. Olimme käyneet muutamaa viikkoa aiemmin Vuosaaren asunnossa, ja silloin nenästä tuli verta.

Jani: "Ei paljon sanottavaa"

- En ole syyllistynyt rikokseen, enkä tiedä kenenkään muunkaan syyllistyneen mihinkään rikokseen, 34-vuotias Jani sanoi.

Vuosaaren Kallvikintien asunto oli murhan aikaan Janin käytössä. Häntä epäillään tekijäksi.

- Paljon enempää sanottavaa ei ole.

Syyttäjä on rakentanut legoista legolinnan ja ympärille on laitettu sirkushuvit.

- Sen haluan vielä sanoa Vuosaaren asunnon huonekalujen polttamisesta, että kun vuokraemäntä käski minua muuttamaan, niin poltin ne huonekalut. Kiusa se on pienikin kiusa, Janne sanoi ja vaikeni.

Syyttäjän mukaan Jani oli Tervakoskella polttanut vereentyneitä huonekaluja hävittääkseen todisteita.

Isokokoisen Jani ympärillä on koko oikeudenkäynnin ajan istunut kaksi poliisia ja kaksi vartijaa.

Satu: "Hain vuokra-auton"

Avunannosta murhaan syytetty Raimon vaimo Satu ei nähnyt päivässä mitään poikkeuksellista.

- Tein autovuokraamossa sopimuksen pakettiauton vuokraamisesta. Olen käynyt siellä usein aiemminkin, Satu sanoi.

Rami oli ottanut auton ja sen jälkeen 37-vuotias nainen oli mennyt kotiinsa.

- Tarkoituksena oli tehdä muuttoa.

Iltaa nainen oli viettänyt Jannen tyttöystävän seurassa.

Syyttäjä kysyi vielä naisen MORE -tatuoinnista. More tarkoittaa Me Olemme Rikollisten Eliittiä -jengiä. Kuulusteluissa nainen oli kertonut olevansa MORE:n sihteeri.

- Ei minulla ole oikein tekemistä sen kanssa.

Leo: "Volkanin väitteitä"

- Kyse on vain Volkanin väitteistä. Hän on väittänyt, että on varastanut minulta rahaa ja, että olisin asettanut jonkun hinnan hänen päästään, chileläissyntyinen mies sanoi.

- Ne ovat valetta.

Syytteiden mukaan Leo oli tilannut Ünsalin murhan, koska Ünsal oli varastanut Leolta yli 2 miljoonaa kruunua ja sitä seuranneiden uhkausten myötä Ünsal oli puhunut poliisille heinäkuussa 2002 tapahtuneesta Arlandan 44 miljoonan kruunun lentokenttäryöstöstä.

- Minulla ei ole mitään tekemistä ryöstön kanssa, Leo sanoi. Ruotsissa syyttäjä on keskeyttänyt ryöstötutkinnan Leon osuudesta.

Leo kertoi tulleensa Ruotsiin Chilestä pakolaisena 1980-luvun puolivälissä perheensä kanssa. Leo kasvoi samassa kaupunginosassa Volkanin ja Jannen kanssa.

- Olen yrittänyt olla lainkuuliainen, mutta se ei ole ollut helppoa. Olen ollut vankilassa, mutta en törkeistä rikoksista.

Leon mukaan hänen Volkanin välit olivat elokuussa 2002 viilenneet, mutta syynä oli Volkanin huono käytös ja se, että Leo oli huomauttanut siitä muiden ystävien läsnäollella.

- Hän ei halunnut enää olla ystäväni, vaikka yritin sovitella vielä asiaa. Volkanilla oli kaikenlaisia suuria ongelmia oman väkensä kanssa Haningessa. Yritin keskustella myös hänen isänsä kanssa ja auttaa. Sen jälkeen Volkan uhkaili ja nimitteli minua. Välimme viilenivät. Volkan halusi tulla samanlaiseksi gansteriksi ja mafiamieheksi kuin isänsä, joka aikanaan karkoitettiin Ruotsista murhatuomion jälkeen.

Leo kertoi laajasti myös Volkanin tekemistä rikoksista, mm. kiristyksestä, murhapoltoista. Leon mukaan Ünsalilla oli ongelmia jugoslaavien ja kurdien kanssa.

- Minä en ole uhannut Volkanin tai hänen läheistensä henkeä, enkä ole antanut sellaisesta toimeksiantoa kenellekään.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna todistajien kuulemisella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.