Kuolevatko viherkasvisi kerta kerran jälkeen? Tässä syy!

Miksi viherkasvisi kuolevat aina kerta kerran perään? Syyllinen ei välttämättä katselekaan sinua peilistä, vaan ongelma voi olla väärä multa.

Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista.

Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.

Kaktuksille ja juurrutukseen hiekkapitoista multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen.

Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta. Tällaisessa hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.

Altakasteluruukkuihin hyvin vettä johtava multa

Kasvit, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa, istutetaan yleensä altakasteluruukkuihin. Altakasteluruukkujen vesisäiliöstä kasteluveden on imeydyttävä tasaisesti ruukun multaan, jotta kasvualusta säilyy tasakosteana.

Siksi altakasteluruukkuihin kehitetty multa sisältää yleensä pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä. Tasaisen kosteassa mullassa viihtyvät muun muassa araliat, vehkat, nukkumaija, kodinonni, kentianpalmu ja peikonlehti.

Hyvä kylvömulta on vaaleaa ja hienojakoista

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja ja ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa.

Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa ja muuttuu ilmattomaksi sekä tiiviiksi. Siksi kylvömulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana.

Tumma multa sopii huonekasveille

Hyvin rakenteensa kukkaruukussa säilyttää jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia.

Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Mullan kestävä rakenne takaa juurten ja samalla myös kasvien hyvinvoinnin.

Lähde: Biolan

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat