Kuolema onkin "euforinen kokemus" sanovat tutkijat: "Suuri osa muisti kokeneensa varauksettoman rakkauden"

Millaista on kohdata ihminen kuoleman jälkeen? Markku kysyi suomalaisilta 0:47
Psykoterapeutti ja pappi Markku Siltala tutki, millaisia kokemuksia suomalaisilla on kuolleiden kohtaamisesta. Millaista on kohdata kuolleen läheisen henki?

Tekstianalyysin mukaan kuolema onkin "euforinen kokemus".

Pelkäätkö kuolemaa? Tästä selvityksestä saatat saada lohtua! Analyysin mukaan kuolema onkin "euforinen kokemus", kertoo Daily Star.

Tekoäly analysoi kuolemakokemuksia

Kokeessa tutkijat panivat tekoälyn analysoimaan 158 kirjoitusta, joissa lähellä kuolemaa käyneet henkilöt kertoivat kokemastaan.

Kävi ilmi, että kun henkilö kuvaili niin sanottua tuonpuoleista, hän käytti tekstissä useammin positiivisia sanoja negatiivisten sijaan. Ihmiset esimerkiksi käyttivät sanaa "kevyt" useammin kuin sanoja "pelko" ja "kuolema".

Vastaajat kuvailivat myös esimerkiksi valoa, pimeyttä ja tunnelia. He kokivat olevansa oman kehonsa ulkopuolella ja olevansa tietoisia kuolemisesta.

Rakkaus läsnä kuollessa

Moni mainitsi myös rakkauden tuntemuksen. Vaikka kokija tunsi myös kuoleman ja pelon, ne eivät dominoineet kokemusta.

– Suuri osa muisti kokeneensa varauksettoman rakkauden tunteen liikkuessaan kohti valoa, tutkimuksessa todetaan.

Kuoleman kokeminen on "miellyttävää"

Rakkaus olikin monissa kokemuksissa avainasemassa, vaikka tutkijat huomauttavatkin, että kuoleman kokeminen ja käsitteleminen ovat kulttuuririippuvaisia asioita.

– Huolimatta tapauksen olosuhteista, kuolemakokemukset koetaan yleensä hyvin miellyttävinä ja niistä voi seurata elämää muuttavia seurauksia ihmisen arvoissa ja asenteessa kuolemaa kohtaan, tutkijat toteavat Daily Starin mukaan.

Aihetta ja sitä, mitä aivoissa kuoleman hetkellä tapahtuu, tulee tutkia vielä lisää. Selvitys julkaistiin Plos One -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat