Kuntouttavaa työtä 9 euron päiväpalkalla ja osaamistodistus: "Joillekin se on ensimmäinen kirjallinen todiste, että he oikeasti osaavat jotain"

Kuntouttava työtoiminta tekee arvokasta työtä luonnon hyväksi 1:50

Kunnilla on lain velvoite järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ihmisille, joiden työllistymisen on monesta syystä vaikeaa. Toiminnasta saatava korvaus on vaatimaton – 9 euroa/päivä, mutta kyseessä ei olekaan varsinainen ansiotyö.

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on pikemminkin totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa.

Iso osa Helsingin kuntouttavasta työtoiminnasta tehdään kolmella saralla. Työtoimintaa tehdään luonnon, kiinteistöjen sekä koti- ja laitostalouden parissa. Työtehtäviä saattavat olla ruohonleikkuu, vieraslajien kitkeminen, kotihoidon vanhusasiakkaiden auttaminen arjen pikku askareissa tai ympäristön siivoaminen.

Työtoimintapäivä kestää 4-6 tuntia. Luonto- ja ympäristöryhmässä tehtävät ovat luonnollisesti ulkotöitä, mikä on omiaan vahvistamaan kuntoutettavan hyvinvointia.

– Ulkona oleminen virkistää ylipäätään ja siellä työskentely parantaa nopeasti kuntoa, sanoo johtaja Anne Valppu-Vanhainen Helsingin Sosiaali- ja terveystoimialalta.

Työssä oppimista

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestävällä Sosiaali- ja terveystoimialalla on yhteydet oppilaitoksiin. Tätä kautta kuntouttavasta työtoiminnasta saatu kokemus saattaa kääntyä osaamistodistukseksi taidosta, joka on hankittu työtä tehden. Tätä tapaa hankkia osaamistodistuksia kutsutaan opinnollistamiseksi. Myöhemmin todistuksesta on hyötyö työnhaussa tai se voidaan lukea hyväksi myöhemmissä opinnoissa.

– Meillä on asiakkaita, joille se on ensimmäinen kirjallinen todiste siitä, että he oikeasti osaavat jotakin. Paperi on usein hyvin tärkeä saajalleen ja sillä on merkitystä myös tulevissa työnhauissa tai opiskeluissa, kertoo Valppu-Vanhainen.

Kotihoidontukiryhmistä kuntoutettavat saavat paljon kokemusta vanhustyöstä.

– Sieltä lähdetäänkin usein opiskelemaan alaa tai suoraan töihin vaikkapa laitosapulaiseksi, kertoo Valppu-Vanhainen.

Jättipalsamit jätesäkkiin

Mika Huovinen ohjaa luonto- ja ympäristöryhmiä. Tällä kertaa listalla on Vartiokylänlahden tulvasuojelutyömaan avustavat tehtävät.

– Teemme töitä, joissa tarvitaan käsipareja, kertoo Huovinen, kun joukko miehiä kitkee nopeasti leviävää vieraslajia – jättipalsamia.

Vartiokylänlahden rannoilla jättipalsami on levinnyt jo melko laajalle, mutta reippaalla porukalla se on vielä kitkettävissä.

– Kokoonnumme tukikohtaamme aamulla klo 7.30, juomme yhdessä aamukahvit ja sitten lähdemme töihin, muutamassa tunnissa ryhmämme kitkee palsamin useiden kymmenien neliöiden alalta.

Ryhmässä on mukana Jouni Käkönen, joka on ollut jo pitkään työttömänä. Hän viihtyy hyvin kuntouttavassa työtoiminnassa Huovisen ryhmässä.

– Tämä on monipuolista ja mukavaa. Päivät kuluvat nopeasti, kertoo Käkönen.

Tulevaisuudensuunnitelmistaan hän tuumii menevänsä päivän kerrallaan.

Huovinen kertoo, että kuntouttavaan työtoimintaan kuuluu erilaisten polkujen rakentaminen asiakkaille.

– Meiltä on lähdetty niin palkkatöihin kuin opiskelemaankin, kertoo Huovinen ryhmänsä saavutuksista.

Lue myös:

    Uusimmat