Kuntoilusta tai suutelusta sairaaksi? Nämä ovat maailman oudoimmat allergiat!

Ihmiset ympäri maailmaa kärsivät erilaisista allergioista. Mutta mitä tehdä, jos allerginen reaktio laukeaa esimerkiksi suudellessa tai kengät jalkaan pukiessa?

Vesi

Vesiallergia tunnetaan myös nimellä aquagenic urticaria. Vesi aiheuttaa allergikon ihoon kivuliaan ihottuman 5−10 minuutissa. Oireet kestävät viidestätoista minuutista jopa useisiin tunteihin.

Perimmäistä syytä tähän erikoiseen allergiaan ei tunneta. Osa asiantuntijoista arvelee, että vesiallergikon äärimmäisen herkkä iho reagoi ei itse veteen, vaan veden sisältämiin lisäaineisiin.

Tärinä

Erilaisten koneiden, kuten autojen ja ruohonleikkureiden, aikaansaama tärinä voi laukaista nokkosihottuman. Harvinaisessa allergisessa reaktiossa ihmiskeho rekisteröi tärinän hyökkäyksenä, jolloin immuunijärjestelmä hyökkää takaisin.

Deodorantti

Lienee selvää, että deodorantille herkistyminen tekee henkilökohtaisen hygienian ylläpitämisestä haastavaa. Deodoranttiallergikko herkistyy yleensä myös parfyymeille. Allergia ilmenee muun muassa ihon kutinan, punoituksen ja halkeilun sekä kivuliaiden näppyjen muodossa.

Suuteleminen

Erilaisille lääkkeille, ruoka-aineille ja kosmetiikalle herkistynyt voi saada pahimmillaan vakavan reaktion, mikäli suutelukumppani on nauttinut kyseistä allergeenia. Voimakkaasti maapähkinöille allerginen koulutyttö menehtyi anafylaktiseen sokkiin suudeltuaan poikaystäväänsä, joka oli syönyt aiemmin maapähkinävoita.

Kengät

Kenkäallergiasta johtuva ihotulehdus on yllättävän yleinen ongelma. Allergikon iho reagoi kenkien valmistuksessa käytettäviin kemikaaleihin ja ainesosiin, kuten liimaan. Jalkahiki pahentaa oireita entisestään.

Seksi

Siemennesteallergia on erittäin harvinainen. Diagnosointi on vaikeaa, sillä oireet, kuten polttelu ja ihottuma, ovat osittain samoja kuin sukupuolitaudeissa. Ainoa selkeä näyttö allergiasta on se, että oireet alkavat kymmenen minuutin sisään sukupuoliyhteydestä.

Anestesia (nukutus)

Allergisoituminen nukutukselle on harvinainen, mutta erittäin vaarallinen reaktio, jossa potilas vaipuu anafylaktiseen sokkiin kesken nukutuksen. Anastesialääkäreitä koulutetaan tunnistamaan hengenvaarallinen tilanne. Monet sairaalat pyrkivät myös testaamaan potilaat ennen nukutusta reaktion varalta, mutta hätätilanteessa testaukseen ei jää aikaa.

Kuntoilu

Kuntoiluallergia muistuttaa huomattavasti hiki- ja lämpöallergioita, ja siksi sen diagnosoiminen on haastavaa. Osa saa oireita (muun muassa ihon kutinaa ja turvotusta kropassa), kun kuntoilu yhdistyy allergian laukaisevaan tekijään, kuten tiettyyn ruoka-aineeseen tai lääkkeeseen. Toisille oireiluun riittää kuntoilu itsessään. Reaktio voi johtaa pahimmillaan anafylaktiseen sokkiin.

Allergia kaikille ruuille ja juomille paitsi vedelle

Tämä allergia on niin harvinainen, ettei sille ole toistaiseksi lääketieteellistä nimeä. Esille ovat nousseet erityisesti yliherkät lapset, joille kaikki ruoka ja juoma paitsi vesi aiheuttaa oireita.

Kaleb-niminen pikkupoika pystyy nauttimaan vain vettä, jäätä ja yhtä tietyn merkkistä limonadia. Välttämättömät ravintoaineet hän saa letkuruokinnalla suoraan vatsalaukkuun.

Omena yhdistettynä koivuun

Grace Morleyn erikoinen tapaus nousi esiin vuonna 2009 Mirror-lehdessä. 14-vuotias koulutyttö ei ole allerginen sen enempää omenoille kuin koivullekaan. Tästä huolimatta hän saa allergisen reaktion, mikäli hän syö omenaa koivun läheisyydessä.

Allergiasta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta Gracelle oireet ovat täyttä totta.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: http://onlinenursepractitionerschools.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja