Mainos

Kuntien talousnäkymät heikentymässä

Kuntien talousarvionäkymät tälle vuodelle ovat synkentymässä. Tilastokeskuksen keräämien tietojen mukaan kuntien ja kuntien liikelaitosten yhteenlaskettu vuosikate pienenee ja lainaa otetaan lisää.

Vuosikatteen arvioidaan olevan tänä vuonna 841 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 924 miljoonaa euroa. Kaikkiaan 77 kunnan toiminta- ja rahoitustulot eivät riitä menojen kattamiseen, vaan vuosikate jää negatiiviseksi. Viime vuonna tällaisia kuntia oli talousarvioiden mukaan 79. Kuntaliiton aiemman kyselyn perusteella yli 300 kuntaa ennusti, että niiden vuosikate vähenee tänä vuonna.

Kunnat arvioivat saavansa tänä vuonna verotuloja 13,6 miljardia euroa. Tämä ylittää viime vuodelle budjetoidut verotulot 446 miljoonalla eurolla. Valtionosuuksia odotetaan kertyvän 3,9 miljardilla euroa, mikä on 229 miljoonaa enemmän kuin viime vuoden talousarvioissa.

Investointeihin on tälle vuodelle varattu 2,7 miljardia euroa eli 56 miljoonaa enemmän kuin viime vuodelle. Entistä suurempi osa investoinneista joudutaan rahoittamaan lainarahalla.

Kuntien pitkäaikainen velka lisääntyy tänä vuonna reilulla miljardilla eurolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.