Mainos

Kuntapäättäjätutkimus: Päivähoidosta voitaisiin säästää eniten

Kuntapäättäjien enemmistön mukaan lasten päivähoitoa koskevan lain muutoksilla voitaisiin saavuttaa suurimmat säästöt.

MTV:n kuntapäättäjätutkimukseen vastasi 145 kunnanjohtajaa ympäri Suomea. Vastanneista 77 prosenttia oli sitä mieltä, että suurimmat säästöt voitaisiin saavuttaa muuttamalla päivähoitolakia. Samalla 76 prosenttia vastaajista toivoi kuntien toimintavapauden kasvattamista päivähoitolain suhteen.

– Nyt meillä on paljon normiohjausta, eli yritetään yhdellä normilla ohjata ikään kuin toimintaa ja sillä ei saada aikaan tuloksia eikä laatua. Jos me vapautettaisiin tätä normiohjausta ja annettaisiin johtaa toimintaa eri olosuhteissa paremmin niin uskon, että saavutettaisi parempia tuloksia parempaa laatua ja parempaa kustannustehokkuutta, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Mäkelän mukaan on selvää, että suurimmat säästömahdollisuudet kunnissa nähdään päivähoidossa, sillä kunnan ja kaupungin tärkeimpiä tehtäviä ovat lasten ja vanhusten hoito. 

– Siellä on ne isoimmat palvelut ja palveluiden järjestelyt, niin on luonnollista, että siellä tällä normien purkamisella olisi mahdollista tuottavuutta parantaa, Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan muutokset toimintavapauteen eivät aiheuttaisi vallankumousta, vaan päivähoitoa voitaisiin järkevöittää paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Tällöin saataisiin parempia tuloksia ja kannattavampaa palvelua.

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen näkee päivähoidon nousseen listalta esille muiden suurempien asioiden puuttumisen takia. 

– Listauksessa oli paljon lakeja, mutta sieltä puuttui muita kuten sote kokonaan, niin varmaan sen takia tämä on noussut isoimmaksi. Sieltä on mahdollista rahoja saada, Karjalainen toteaa.

Vain yksi kysymys isompien joukossa

Karjalainen kuuluttaa myös normitusten poistoa toimintavapausten muodossa. Hän kuitenkin painottaa, että päivähoitokysymys on vain yksi pieni asia muiden isompien joukossa.

– Tulenkin nyt siihen että kyllä meidän pitää tuo sosiaali- ja terveyspuoli tuolla nyt katsoa rinnalla, ennen kun lähdetään muualta kauhomaan sinne rahaa etukäteen, Karjalainen linjaa.

Hän ei kuitenkaan usko, että toimintavapausten toteutuessa niitä käytettäisiin mielivaltaisesti.

– Emme me siitä päivähoidon laadusta lähtisi tinkimään. Pätevyysvaatimuksista ja tilojen osalta voitaisiin muutoksia tehdä jossain määrin. Ehkä sitten sekin, että ottaisimme käyttöön tuntiperusteisen laskutuksen, joka motivoi vanhempia käyttämään päivähoitopalveluja nykyistä vähemmän. He hyötyisivät siitä itse, Karjalainen sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.