Vasemmistoliiton Saramo MTV:n kuntavaalitentissä: Maakuntavero on välttämätön sotelle ja siitä on päätettävä tällä hallituskaudella

16:54
Katso videolta koko Jussi Saramon haastattelu.

Vasemmistoliiton opetusministeri Jussi Saramo ei niele opposition soteuudistusta kohtaan esittämää arvostelua. Uutisaamun kuntavaalitentissä vieraillut Saramo puolusti myös maakuntaveroa. 

Oppositiopuolueet jättävät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseksi. Opposition mukaan uudistus ei pysty sille asetettuihin tavoitteisiin eli hoitoonpääsyn parantamiseen ja sote-menojen hillitsemiseen.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) pitää opposition arvostelua kummallisena. Vasemmistoliiton mukaan niin sanottu maakuntavero on soten kannalta välttämätön, eikä sen päättämistä voi enää siirtää tuleville hallituksille.

Oppositio jättää tiistaina välikysymyksen sote-uudistuksesta.

Saramon mukaan opposition arvostelu tuntuu erikoiselta, sillä se eroaa opposition omasta ehdotuksesta vain parissa kohtaa.

– Tuntuu hieman erikoiselta, sillä pääoppositiopuolueet olivat tekemässä muuten perustavanlaatuisesti aika samanlaista sotea. Heillä oli se pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden laajamittainen yksityistäminen. Se jos jokin olisi nostanut kustannuksia ja pirstaloinut palveluiden tuottamista, Saramo toteaa MTV:n Uutisaamun vaalitentissä.

Isot tuottavat palveluita tehokkaammin

Saramon mukaan parempilaatuiset palvelut pienemmillä kustannuksilla onnistuvat palveluiden tehostamisella isommilla tuottajilla.

– Meillä on kasvava määrä kuntia, jotka eivät ole selvinneet näistä sote-palveluista tähänkään asti. Pieniä kuntia, joissa väestö vanhenee, eikä hoitajia ole tarpeeksi. He ovat jo nyt yksityistäneet palveluita tai siirtäneet naapurikunnille. Kun palvelut siirretään isommille tuottajille, ne voidaan tuottaa tehokkaammin, Saramo kertoo.

Nousevia kustannuksia saatetaan joutua kattamaan kuntien veronkorotuksilla. Saramon mukaan uudistuksen vaikutukset ovat kaksisuuntaisia.

– Kun väestö vanhenee, näyttää väistämätömältä, että pitäisi nostaa veroja ja laittaa lisää rahaa terveyspalveluihin. Meillähän on poikkeuksellisen halvat terveyspalvelut eurooppalaisessakin vertailussa. Kun uudistus tulee, sen avulla voidaan myös laskea sitä verotusta. 

Maakuntavero välttämätön

Vasemmistoliiton mukaan niin sanottu maakuntavero on välttämätön soten kannalta, jotta kunnat kykenevät tarjoamaan palveluita. Hallituskumppani keskustapuolue on taasen suhtautunut maakuntaveroon nihkeästi.

– Tällä hetkellä sen veron keräävät kunnat ja jos mitään ei tehtäisi, tulevaisuudessa sen keräisi valtio, joka rahoittaisi näitä sote-alueita. Silloin eri taho päättäisi verotuksesta ja toinen siitä, miten rahat käytetään. Se ei kyllä demokratiassa toimi. Pelkäämme myös, että kulloinenkin hallitus päättäisi, minkälaiset palvelut kunnassa on.

– Eli ihmiset eivät voisi vaaleissa päättää siitä, minkälaiset palvelut heillä on tai kuinka paljon rahaa heillä on käytettävissä, Saramo perustelee.

Kuntaverotukseen leikkauksia

Saramon mukaan nyt on jo sovittu, että kuntaverotusta leikataan lähes kolmellatoista veroäyrillä, jonka jälkeen kuntaverot ovat noin kuuden prosentin suuruusluokkaa. 

– Meidän ajatuksemme on, että osa siitä siirtyisi maakunnille. Se voisi olla ihan pari prosenttia. Joka tapauksessa rahaa siirretään välillä, niin olisi se pieni tasaava elementti, joka olisi se maakuntavero.

Maakuntaveropäätös ei Saramon mukaan olisi siirtymässä seuraavalle hallituskaudelle eikä se vasemmistoliitolle sopisikaan.

– Se ei meille sovi, kyllä se on näin.

Opetusministeri on aiemmin todennut, että maakuntaverotus "keventäisi verotusta".  Tätä Saramo perustelee palveluiden tehostamisella ja järkeistämisellä.

– Suuret ikäluokat ovat eläkkeellä, mutta he ovat takavuosiin verrattuna poikkeuksellisen hyväkuntoisia. On kuitenkin väistämättä edessä, että kustannukset tulevat nousemaan. Sen takia järjestelmän tulee olla sellainen, ettei ainakaan tuhlata rahaa ja pidetään palvelut mahdollisimman laadukkaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja