Kuntaliitto: Kehysriihi helpotti kuntien huolta

Näistä säästötoimista päätettiin – Eeva Lehtimäki käy läpi budjettiriihen tuloksen 6:17
Näistä säästötoimista päätettiin – MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki käy läpi budjettiriihen tuloksen.

Kuntaliitto kertoo olevansa kuntien kanssa helpottunut siitä, että hallitus lupasi kehysriihessä kompensoida edes osan sote-uudistuksen loppulaskuun liittyvästä valtionrahoituksen leikkauksesta.

Kuntaliitto kertoo, että jos leikkaus olisi toteutunut täysimääräisesti, se olisi merkinnyt 400 miljoonan euron pysyvää vähenemistä kuntien valtionosuuksiin. Nyt hallitus lupasi lisätä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksia 277 miljoonaa euroa ensi vuodesta lähtien.

– Kehysriihessä hallitus lupasi lisätä kutien peruspalvelujen valtionosuuksia 277 miljoonaa euroa vuodesta 2025 lähtien, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo tiedotteessa.

– Tämä on tärkeä kädenojennus kunnille ja turvaa osittain esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointipalvelujen tulevaisuutta. Valitettavasti kunnille jää edelleen sopeuttamistarvetta, Karhunen jatkaa.

Kuntaliiton mukaan kunnat ovat joka tapauksessa sote- ja TE-palvelu-uudistusten myötä "äärimmäisen vaikean talousnäkymän edessä".

Hallitus arvioi, että normien ja tehtävien purku säästää 100 miljoonaa euroa. Kuntaliitto pitää tavoitetta hyvänä ja realistisena.

– Normien purkamisen ansiosta syntyvää säästöä ei saa kuitenkaan imeä kuntarahoituksesta ennen, kuin yhtäkään normia on saatu oikeasti purettua, Karhunen toteaa.

– Normien keventäminen on vasta alkuvaiheessa, eli kuntien purkuehdotukset ovat ministeriöiden arvioitavina, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat