Suomessa tarvitaan loppuvuoteen mennessä arviolta 100 konsulttia tekemään suureen kuntauudistukseen liittyviä kuntajakoselvityksiä.
Ensimmäiset kuntajakoselvittäjät ovat aloittaneet työnsä Joensuussa, Seinäjoella ja Tampereella.
Konsulteista voi tulla jopa pula. Esimerkiksi Kuntaliiton listalla on tiettävästi vain 30 tehtävään mahdollisesti sopivaa ja halukasta kandidaattia.
– On todennäköistä, että kuntaliitosselvitykset synnyttävät myös uusia alan konsulttiyrityksiä, arvioi Joensuun seudun selvitysmieheksi nimitetty Ossi Repo.
Kokemusta saneerauksesta
Tulossa onkin todellinen kuntaselvitystsunami. Valtaosa kuntajakoselvityksistä tehtänee kuntien virkamiesten voimin. Vaikeimmissa tapauksissa, ja silloin kun siihen on erityisiä syitä, selvitysmiehen määrää valtiovarainministeriö ja palkan maksaa valtio. Repo kiistää, että kyseessä olisi rahakas konsulttihomma.
– Palkka on pienempi kuin kunnanjohtajilla. Minulle tämä on kuuden kuukauden pesti, kertoo Repo, joka on eläkkeellä oleva Kemin entinen kaupunginjohtaja.
Repo saneerasi Kemin kriisikunnasta elävien kirjoihin ja uskoo, että matokuurista on hyötyä uudessa selvitysmiehen työssä.
– Ainakin minä tiedän minkäalaista on johtaa kuntaa kun rahaa on vähän ja menoja paljon.
Osa kunnista pakotettu mukaan
Kuntajakoselvittäjän tehtävänä on kerätä tiedot, joiden perusteella kuntaliitoksen mahdollisuuksia arvioidaan. Repo yrittää synnyttää kuntaliitosta Joensuun, Outokummun, Liperin, Polvijärven ja Kontiolahden kesken. Luvassa on vaikeita vääntöjä.
– En odota, että kaikki hyväksyvät ehdotusta mikä se sitten onkin. Virkamiesten kanssa en usko ongelmia tulevan, mutta kuntapäättäjien kanssa voi olla paikoin vaikeampaa, Repo muotoilee varovasti.
Vastatuulta on luvassa, sillä sekä Polvijärvi että Kontiolahti ovat selvityksessä mukana vasten tahtoaan. Polvijärven kunnanvaltuusto vastusti selvitystä äänestyksen jälkeen, mutta Kontiolahdella kielteinen päätös syntyi yksimielisesti.
Repo korostaa tekevänsä esityksiä kuntapäättäjille. Valta on normaalia esittelijän valtaa.
– Tähän ikään mennessä sellaiset vallasta humaltumiset on tainnut karsiutua matkan varrelle, Repo hymähtää kuivasti.
Tavallisille kuntalaisille kuntajakoselvittäjän tehtävä ja rooli ovat täysin vieraita. Moni mieltää selvitysmiehen sanelijaksi ja saneeraajaksi. Repo kiistää tuntevansa itseään konkurssipesänhoitajaksi.
– Talous on varmasti keskeinen asia josta puhutaan.
Riitaa jopa työpöydästä
Repo aikoo kiertää tapaamassa kuntalaisia kaikissa viidessä kunnassa erilaisissa tilaisuuksissa. Samanlaiset tapaamiset ovat myös kuntien henkilöstön kanssa.
– Henkilöstöllä tässä on vain voitettavaa. Kuntaliitos takaa työpaikan viideksi vuodeksi, Repo muistuttaa.
Joensuun seudulla on kokemusta jo kahdesta aiemmasta kuntaliitoksesta. Repo luottaakin siihen, että kokemus näkyy ilmapiirissä.
– Monella paikkakunnalla joudutaan kiistelemään aluksi jopa siitä missä kunnassa selvitysmiehen työpöytä sijaitsee. Täällä siitä ei tullut riitaa, toteaa Repo toiveikkaana.
Repo jättää ehdotuksensa Joensuun seudun uudesta kuntaliitoksesta lokakuun alkupäivinä.
"Ei onnistu - toivottavasti"
Kontiolahdessa kuntajakoselvittäjällä on kuumimmat paikat. Selvitysmiehen tulo seutukunnalle oli kylän raitilla jo tiedossa.
– Mitähän mahtaa semmonen mies tehdä työkseen?
– Se kait yrittää Joensuuhun yhistää tätä Kontiolahtea, Unto Tanskanen arveli.
– Onnistuuko?
– En usko, minä toivon, että ei onnistu. Meillä menee nyt hyvin, Tanskanen tylytti.
Samaa mieltä oli juttukaveriksi sattunut Pekka Jumppanen.
– Kuntaliitokselle sanon ei, kylmästi ei, jyrisi Jumppanen.
Nuorisolta rukkaset kosinnalle
Kontiolahti on ollut Joensuun kupeessa pitkään muuttovoittopitäjä. Viime vuonna plussaa tuli lähes 250 asukasta. Vilkkaassa koulukeskuksessa omaa kuntaa kannatettiin lähes poikkeuksetta.
– Voiko kuntaliitos vaikuttaa tähän koulunkäyntiin, mitä luulet?
– No kyllä, ei välttämättä ole samanlainen budjetti. Nythän tuolla saa kaikki läppärit ja muut koululta, että sitä ei tiedä saisko niitä sitten Joensuulta, pohtii lukiossa opiskeleva Simo Piitulainen.
– Oletteko puhuneet että palvelut heikkenisivät?
– No ei olla puhuttu, mutta eiköhän se niin mene. Minä ennustan, että niin siinä käy, lukiolainen Elisa Parkman pelkää.
– Ei siihen nuoret hirveesti kiinnitä huomiota, että mikä se kunta on, mutta minä en kannata Joensuuhun liittymistä, peruskoulua käyvä Jenna Kettunen sanoo.