Mainos

Kunnissa pohditaan nyt Fennovoimasta irtautumista: ”Hanke eri kuin alun perin”

Fennovoiman tilanne hermostuttaa kuntapäättäjiä kunnissa ja kuntien energiayhtiöissä. Osa päättäjistä olisi jo halukas sanoutumaan irti koko hankkeesta.

Pohjanmaalla esimerkiksi Pedersören kunta sanoutui hankkeesta irti jo aiemmin, Uusikaarlepyy linjasi irtautumisensa keväällä, taustalla oli venäläisomistuksen kasvaminen.

– Turvallisuuspoliittiset syyt olivat ainakin minulle tärkeimmät syyt. Tietysti osa vastusti ydinvoimaa yleisemminkin, kertoo valtuuston puheenjohtaja Elli Flen Uusikaarlepyystä.

Uudessakaarlepyyssä kunnan kokonaan omistama energiayhtiö hankki aikanaan 800 000 euron osuuden Fennovoimasta, Keväällä valtuusto kumosi päätöksen ja halusi pois – lähteminen ei vain ole yksinkertaista. Sopimuksen mukaan hankkeesta voi irtautua vain myymällä osakkeet eteenpäin.

– Näin on. Ei siitä pääse noin vain irti, toteaa Flen.

Kaikki eivät toki halua irtautua ydinvoimahankkeesta, vaikka keskustelu käykin nyt kuumana,

– Puheen pärinää, sitä kyllä riittää, toteaa Kruunupyyn Sähkölaitoksen halltiuksen varapuheenjohtaja Seppo Filppula.

Kruunupyyssä toivotaan Fortumin pikaista mukaan tuloa.

– Nyt tilanne on yksinkertaisesti  Fortumin ja hallituksen käsissä. Tosiasia on, että Suomen teollisuus tarvitsee energiaa ja niitä ei tuulimyllyillä saada, sanoo Filppula.

Pietarsaarella miljoona kiinni Fennovoimassa

Pietarsaaren kaupunki omistaa Fennovoiman osakkeita sähköyhtiönsä kautta noin miljoonan euron verran. Irtautumispuheet kasvavat koko ajan.

– Nyt pitäisi jo antautua. Tälle hankkeelle on yritetty antaa tekohengitystä jo niin kauan ja nyt olisi aika nostaa kädet pystyyn, sanoo valtuutettu Anna-Maja Henriksson.

Entisen oikeusministerin mukaan nyt puhutaan eri hankkeesta kuin alun perin.

– Minun mielestäni sen jälkeen kun E.ON lähti tästä hankkeesta, siitä on tullut ihan eri hanke kuin mihin aikoinaan panostettiin rahaa. Sen takia tässä tilanteessa nyt ollaan, sanoo Henriksson.

Kunnissa pohditaan nyt joka tapauksessa vaihtoehtoja.

– Se, mitä me voimme tehdä ja mitä me yritämme tehdä, on myydä meidän osuus, Tietenkään tällä hetkellä, juuri tänään Fennovoiman osuuksille ostajia ei ole ainakaan jonoksi asti, tietää Uusikaarlepyyn Elli Flen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.