Pyhäjoella nihkeä suhtautuminen kroatialaisyhtiöön: Kuulostaa katalalta juonelta

Eilen julkistettu Fennovoiman uusi omistajapohja herättää hämmennystä Pyhäjoella.

Kunta odottaa työ- ja elinkeinoministeriön selvitystä kroatialaisesta omistajatahosta, jonka ilmoitettiin eilen lähtevän mukaan Fennovoima-hankkeeseen.

Kuntalaiset suhtautuvat kroatialaisyhtiöön epäilevästi. 

– Aivan sama, mutta kuulostaa katalalta juonelta, lataa Janne Sandroos.

Anita Impola kertoo suhtautuvansa myönteisesti ydinvoimaan, mutta Fennovoiman uusi omistaja mietityttää hieman.

– Saataisiin tännekin kylälle vähän elämää! Mutta tietenkin tämä nyt herättää semmoisia pelonsekaisia tunteita, jos sitä rupeaa vähän syvemmältä pohtimaan.

Ydinvoimaa vastustava Hanna Halmeenpää ydinvoimavapaata Hanhikiven aluetta kannattavasta Pro Hanhikivi ry:stä uskoo Fennovoiman olevan nyt tukalassa tilanteessa.

– Eihän tämä kerro mistään muusta kuin epätoivosta Fennovoimassa. Jos ei koko Euroopasta löydy muita kiinnostuneita kuin pieni kroatialaisyhtiö, jonka pääoma on alle 30 000 euroa, niin eihän se hyvältä näytä.

Valion jättäytyminen pois Fennovoiman kelkasta on Halmeenpään mukaan luonnollinen reaktio.

– Ei ole kauhean yllättävä tieto. Olisin aika hämmästynyt, ellei tämä viimeisin liike omistusrakenteessa herättäisi hälytyskelloja soimaan Fennovoiman osakasjoukossa, sanoo Halmeenpää.

Kunnantalolla on tehty vuosikausia töitä ja laitettu rahaa tulevan ydinvoimalan vaatimiin kaavoituksiin. Fortumin vaihtuminen pieneen kroatialaisyhtiöön on pettymys.

– Nyt kun tulle tämmöinen yllättävä taho kuvioihin, niin kyllä kovasti tukeudun työ- ja elinkeinoministeriöön siinä, että on ihan syytä tutkia rauhassa yhtiön omistus- ja rahoituspohja, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Risto Kittilä.

Tähän saakka enemmistö kuntalaisista on ollut ydinvoimalan takana, uusi omistaja saattaa vaikuttaa näkemyksiin.

– Ehkä sitä nyt vähän miettii, että onko se kuitenkaan aivan terveellä pohjalla, sanoo Kimi Peltokorpi.

Lue myös:

    Uusimmat