Kunnat ulkoistaneet perintäänsä

90-luvun lopussa voimaan tulleen perintälain mukaan kunnat voivat siirtää useita maksujaan ulkopuolisten perittäviksi. Poikkeuksen muodostavat mm. elatusmaksut.

Noin puolet Suomen kunnista on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja antanut perinnän perintätoimistolle. Tulokset ovat olleet rahapulassa olevien kuntien kannalta hyviä: monien maksujen perintä on tehostunut selvästi.

Esimerkiksi Helsingin Pasilassa sijaitseva Intrum Justitia hoitaa jo monen kunnan perintäasioita. Elatusmaksujen lisäksi kunnilla on kymmenien miljoonien eurojen saatavat muista palveluista. - Kappalemääräisesti on hyvin paljon sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuja eli terveyskeskusmaksuja, päivähoitomaksuja ja tämäntyylisiä saatavia, osastopäällikkö Juha Iskala Intrum Justitiasta kertoo.

- Kunta säästää resursseja merkittävästi ja voi kohdistaa nämä vapautuvat resurssit palvelutuotantoon, mikä on se tärkein tehtävä. Onhan se parempi että päiväkodissa on lastenhoitajia enemmän kuin perintätehtävää suorittavia henkilöitä, Iskala sanailee.

Samaan tulokseen päädyttiin taannoin myös Ilomantsissa. Perintätoimisto otti hoidettavakseen kunnan vajaan 300 000 euron eli 1,7 miljoonan markan saatavat, joita oli yritetty karhuta kuntalaisilta.

- Sitä nyt hoidettiin oman työn ohella ja se oli vähän satunnaistakin elikkä silloin tällöin. Olisiko ollut 30 prosentin onnistuminen siinä mitä saatiin niitä, va. hallintojohtaja Hilkka Ikonen kertoo.

Perintätoimisto puolestaan saa perittyä noin 60 prosenttia saatavista. Keinona on tarttua ongelmiin nopeasti. Hankalinta on periä vanhoja ja suuria saatavia.

-Kyllä me aina lähdemme vapaaehtoisesta perinnästä ja pyrimme laatimaan maksusuunnitelmia ja etenemään yhteisymmärryksessä sen asiakkaan kanssa, Iskala kertoo.

Perintä koskee yleensä kuitenkin varsin pientä osaa kuntalaisista ja hyvä maksumoraali on kaikkien kuntalaisten kannalta hyvä asia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat