Onko tässä Suomen erikoisin kokous? Kontiolahdella valtuusto nuiji päätöksiä toppavaatteissa kunnantalon pihalla: "Se oli kyllä ainutlaatuinen tällä pitkällä valtuutetun uralla"

1:33
MTV paikalla: Tältä näytti Kontiolahdella, kun kunnanvaltuusto kokousti poikkeusoloissa!

Kunnanvaltuustot saavat koronaohjeistuksen mukaan kokoontua normaalisti, vaikka kokouksiin osallistuisi kymmeniä henkilöitä. Näin tehtiin illansuussa myös Kontiolahdella, mutta tällä kertaa valtuusto oli asioissa aivan pihalla – sanan varsinaisessa merkityksessä. 

Kontiolahden kunnanvaltuuston 35 jäsentä ja liuta virkamiehiä oli kerääntyneenä Kontiolahden kunnantalon pihalle, valtuusto oli siis päätösvaltainen. Kuten ilmakuvasta näkyy, ihmiset olivat punakeltaisin nauhoin merkatuissa omissa karsinoissaan, parin metrin välein toisistaan. 

– Se oli kyllä ainutlaatuinen tällä pitkällä valtuutetun uralla. Tuli vaan mieleen, että mitenkähän sota-aikana pidettiin kokouksia, Kontiolahden kunnanvaltuutettu Pekka Kettunen pohtii.

Päätökset voidaan jatkossa tehdä sähköisesti

Esityslistalla oli kaksi asiaa. Ensin muutettiin hallintosääntöä niin, että toista kertaa pihalle ei enää tarvitse könytä. Päätös mahdollisti sähköiset kokoukset jatkossa.

– Tietysti helpompi, kun ollaan paikan päällä fyysisesti: Nähdään toisten ilmeet ja eleet ja olemuksen, mutta kyllä päätöksiä pystytään tekemään etänä – ja tämän mahdollistaa sen ja varmasti tulee muuttamaan päätöksentekoa jollain tavalla, Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä toteaa. 

Kymmenestä minuutista 90 euron palkkio

Sitten vielä valittiin tomerasti ympäristölautakuntaan uusi varajäsen, ja se oli siinä: kokouspalkkio 90 euroa.

Seuraava korotus olisi tullut kolmen tunnin kohdalla, mutta sitä ei jääty odottamaan. Kokous kesti kokonaisuudessaan 10 minuuttia.

– Mulla on villavaatteet alla ja ihan ulkoiluvaatteet ja kunnon rukkaset ja maastokengät, että koskaan ei voi tietää miten kauan kunnallinen päätöksenteko kestää, kunnanvaltuutettu Aulikki Sihvonen kertoo. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja