Kunnanjohtaja: WhatsApp pelasti Juupajoen

Juupajoella viikonvaihteen sähkökatkoksista selvittiin pääsääntöisesti naapuriavun ja WhatsApp-viestipalvelun avulla. Kaikki muut viestimet mykistyivät ja lopulta kännyköistäkin loppui akku.

– Meillä ei ole koskaan ollut tällaista säätä. Parin tunnin sisällä lunta tuli yli 30 senttiä, kuvailee Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström.

Pirkanmaan Juupajoella asuu parituhatta ihmistä. 

Koettelemusten viikonvaihde

Pe-iltana alkoivat sähkökatkot. Totaalisesti pimeni lauantaina kello 15. Silloin kuntakeskuksesta meni sähköt ja aluelämpölaitos ei enää toiminut. 

– Meillä jo silloin lauantaina illansuussa kartoitettiin tilannetta. Vanhainkodille ei saatu lämpöä. Varageneraattorin avulla valaistus kyllä toimi ja satunnaisesti pistokkeista sai sähköä, mutta varauduttiin jo evakuointiin. 

– Tämä oli täysin poikkeuksellista, mutta poikkeuksellinen oli myös säätila. Ei tällaista tilannetta ole koskaan aikaisemmin ollut. Aluelämpökeskus sijaitsee ison sahan vieressä ja tekninen johtaja ei muista, että koskaan aikaisemmin sahoilta olisi olleet sähköt pois. Sinne on isot sähkönsyöttölinjat.

Maaseudulla on totuttu siihen, että sähkökatkoja tulee silloin tällöin. Nyt totaalipimennys hämmensi.

– Sehän sitten aiheutti häiriöitä matkapuhelinverkkoon ja netti ei toiminut ja tiedonkulku oli tosi vaikeaa.

1:30

Matkapuhelinten akut hyytyivät

Lindsrömin mukaan suurinta päänvaivaa aiheutti lopulta viestintä.

– Jouduimme hoitamaan lopulta viestintää ovelta ovelle. Onneksi täällä on vielä tällainen maalaistyyli, että naapureista pidetään huolta.

– Kriittisimpänä tässä itse koen juuri tämän yhteydenpidon kun tulee tällainen pitkäkestoinen sähkökatkos. Eli näiden matkapuhelinten akut alkoivat hyytyä ja itsellä esimerkiksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kännykkä ei toiminut enää ollenkaan.

– Se mikä meillä toimi johtoryhmän keskeisenä viestimenä oli WhatsApp. Eli esimerkiksi lauantaina matkapuhelinverkko oli alhaalla ja tektisviestit ja muut eivät toimineet, mutta WhatsApp viestit saatiin kulkemaan.

Lindström suositteleekin kunnille mahdollisimman kattavaa viestintävälineistöä.

– Kannattaa nykyään käyttää monia viestimiä ihan arkitoiminnassa niin sitten tällaisessa poikkeustilanteessa, kun yksi keino ei toimi, niin sitten on joku muu konsti.

Sähköt on nyt saatu toimimaan lähes joka puolella kuntaa.

– Nyt keli on kauniin aurinkoinen ja lapset ovat menossa pulkkamäkeen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja