Mainos

Sähkökatkos sulatti Kalle-Villen pakastimet: Vuoden marja- ja sienivarastot menivät pilalle

Runsaan lumentulon aiheuttama sähkökatko laittoi myöhään perjantai-iltana ruoveteläisen Kalle-Ville Ruohosen viikonloppusuunnitelmat uusiksi. Katkoksen mukana meni myös kolme pakastimellista marjoja ja sieniä.

– Löydettiin viime kesänä mahdottoman paljon mustikkaa, yhteensä noin 100 litraa. Kerättiin niitä sitten sukulaisillekin. Kyllähän siitä kova harmitus tuli, pakastimissa oli kahdelle henkilölle vuoden marjat, Ruohonen sanoo.

Mustikoiden lisäksi Ruohosen pakastearkkuihin oli poimittu kymmeniä litroja puolukkaa, harvinaisempaa ahomansikkaa sekä suppilovahveroita ja kantarelleja. Osan marjoista pystyi sulamisen jälkeen survomaan ja keittämään hilloksi, mutta suurin osa arvokkaasta sadosta oli sähkökatkoksen myötä pilalla.

– Marjoista tuli vetisiä ja niiden ravinto-arvot on mennyttä. Osa sanoi, että olisit heti leiponut niistä piirakoita tai laittanut hilloksi, mutta miten sen teet, kun hellaankaan et saa sähköä ja koko asunto on pimeänä.

Naapurit avuksi

59-vuotias Kalle-Ville Ruohonen asuu Helena-puolisonsa kanssa parinsadan asukkaan Murole-kylässä. Pikkukylältä on matkaa Ruoveden keskustaan noin 25 kilometriä.

Sähkökatkon yllättäessä rivitalon naapureista oli iso apu. Ruohonen sai lauantaina naapurilta aggregaatin avuksi, mutta pystyi käyttämään sitä vain puolentoista tunnin ajan, sillä virtalähteestä loppui bensiini. Lisäbensiinin haku ei myöskään onnistunut, sillä lähimpään kauppaan on matkaa noin 17 kilometriä ja Ruohonen ei omista autoa.

– Elämä on täällä ihan toisen näköistä kuin jossain Tampereen keskustassa. Naapurit kyllä pelastivat tässäkin tilanteessa. Kysyttiin aina toinen toiselta, että tarvitko apua ja keitätkö sinä nyt kahvit vai keitänkö minä.

Rivitalon asukkaat auttoivat myös taloyhtiössä asuvaa vanhusta, jonka asunnon lämpötila laski sähkökatkon vuoksi 14 asteeseen.

– Vietiin hänet terveyskeskuksen vuodeosastolle. Eihän hän olisi muuten siellä pärjännyt. Kyllä se on ihan kirjoittamaton sääntö täällä, että naapuria autetaan, Kalle-Ville Ruohonen toteaa.

Sähkökatko vei yöunet

Ruohosen odotus päättyi vihdoin 60 tunnin jälkeen, kun sähköt palasivat maanantaina.

– Nyt on ihan kuin Amerikassa, saunassa käyty ja kaikkea, Ruohonen iloitsee.

Usean päivän kestänyt sähkökatkos tuntui miehen mukaan turvattomaltakin, sillä pimeänä vuodenaikana valolähdettä ei näkynyt pikkukylässä missään, kellon aikaakin oli vaikea arvioida. Ruohonen kertoo unien jääneen kolmena sähköttömänä yönä pinnallisiksi.

– Lämpö tuntuu kyllä nyt kivalta. Sähkö on sellainen asia, ettei sitä usein osaa ajatellakaan. Sähkölaskua kyllä aina kiroaa, mutta muuten sitä ei havaitse – ennen kuin sähköä ei ole, Kalle-Ville Ruohonen pohtii.

Ruohosen tarinan kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.