Mainos

Video: Kaivinkonekuljettajan loputon urakka Kainuussa tykkylumen keskellä

0:49

Kainuussa on käynnissä kova urakka sähköverkon ylläpitämiseksi poikkeuksellisen tykkylumitilanteen keskellä.

Videolla näkyy kuinka kaivinkone ravistelee sähkölinjojen lähellä olevista puista lunta. Urakka on mittava, sillä tykkylunta on laajalla alueella. 

Suomussalmen kunnassa on kärsitty jo yli viikko toistuvista sähkökatkoista tykkylumen takia. Kuntalaiset ovat kuitenkin toistaiseksi pärjänneet pääasiassa omin avuin, eikä esimerkiksi kunnan tarjoamaan hätämajoitukseen ole ilmaantunut ketään.

Videon on kuvannut Sami Keränen.

Kamppailu puhelinverkon ylläpitämiseksi

Pelastusviranomaiset ja teleoperaattorit tekevät töitä pitääkseen matkapuhelinverkon toiminnassa sähkökatkosten keskellä.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo, että hätäpuhelut menevät pääsääntöisesti läpi, mutta puhelinverkossa voi olla katvealueita. Tästä syystä Kainuussa on yhä voimassa vaaratiedote.

Matkapuhelinverkon toiminta uhkaa hiipua sähköjen katketessa, koska verkon tukiasemilla pitää olla akkukapasiteettia vain muutamiksi tunneiksi.

Lumikuorman alle jääneessä Kainuussa tilanne vaihtelee koko ajan.

–  Kun joku saadaan ylös, joku toinen linkki tippuu alas, Parviainen kuvailee.

Myös viranomaisverkossa puhelut ovat Parviaisen mukaan välittyneet.

Puolustusvoimat on kutsuttu virka-avuksi Kainuuseen. He muun muassa varmistavat telakuorma-autoillaan pääsyn niiden tukiasemien luo, jotka ovat hätäpuheluiden toimimiseksi kriittisiä.

Tukiasemille, joille sähköä ei saada sähkölinjoja pitkin, on toimitettu aggregaatteja. Teleoperaattorit ovat toistaiseksi huolehtineet itse aggregaattien toimittamisesta, mutta Parviaisen mukaan myös Puolustusvoimilta voi tarvittaessa saada käyttöön lisää sähköngenerointivoimaa.

Parviainen kertoo, että Puolustusvoimien apua pelastusoperaatiossa pyritään jatkamaan kahdeksi vuorokaudeksi.

Matkaviestinverkon sähkökatkonkestävyys on kaiken kaikkiaan nyt paljon paremmalla tolalla kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, kertoo Viestintävirastosta turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen. Se on muun muassa operaattoreiden kehittyneen yhteistyön ansiota. Sen sijaan esimerkiksi tukiasemien akkukapasiteetin kasvattaminen tulisi hyvin kalliiksi, hän arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.