Tuhannet ilman sähköä Kangasniemellä – kunta varautuu evakuoimaan asukkaita, mikäli sähköt eivät palaa

Myrsky iski rajusti Etelä-Savossa sijaitsevaan Kangasniemeen, jossa sähköt menivät poikki tuhansilta kuntalaisilta yön aikana. Kunnanjohtaja Risto Nylund kertoo, että kunta varautuu nyt sähkökatkojen jatkumiseen ja pakkasen kiristymiseen.

Viime yönä Kangasniemen kunnan alueella sähköt olivat poikki jopa 3000 kodilta. Sähkökatkoista on kärsitty etenkin haja-asutusalueella.

– Onneksi koulut ovat vielä lomilla, muuten tilanne voisi olla hankalampi. Haja-asutusalueella sijaitsee myös muutama päiväkoti, jotka ovat vielä lomien aikaan kiinni. 

Kunnanjohtajan mukaan sähkökatkosta kärsivät kaikkein eniten heikompiosaiset.

– Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä kartoitetaan kotihoidossa olevien tilannetta. Yksittäisiä henkilöitä joudutaan todennäköisesti evakuoimaan sähkökatkojen vuoksi. 

– Mikäli ihmisiä täytyy evakuoida enemmän, meillä on täällä sitä varten kiinteistöjä, joissa toimii varavoimakone.

Kun sähköt menivät, myös vedentulo lakkasi

Kangasniemellä asuva pariskunta kertoo MTV Uutisille, että sähköt menivät poikki eilen illalla puoli yhdentoista aikaan. Lopullista katkosta edelsi sähköjen pätkiminen.

He olivat katsomassa elokuvaa, kun asunto pimeni. Sähköjä ei kuulunut koko yönä ja aamua kohden lämpötilan lasku alkoi jo selvästi tuntua. Tilannetta helpotti se, että ulkona pakkasta oli vain muutama aste. He arvelevat, että lunta satoi eilisen aikana kolmisenkymmentä senttiä.

Aamulla hanasta ei tullut enää vettäkään. Onneksi aamuyhdeksän jälkeen sähköt taas palasivat.

He kertovat, että Kangasniemellä on tällä hetkellä todella kaunis talvikeli, kun lumi on kinostunut puiden oksille. Tykkylumen sekä koko ajan selvästi navakoituvan tuulen vuoksi he kuitenkin varautuvat siihen, että sähkökatkoja tulee päivän aikana lisää. 

Kunnanjohtaja Nylund sanoo, että yleisesti maaseudulla osataan varautua sähkökatkoksiin.

Mikä yllätti Kangasniemen, oli sähkökatkojen keskittyminen juuri kyseisen kunnan alueelle. Nylundin mukaan kiristyvä pakkanen tuo vielä epävarmuutta tilanteeseen, koska myrskyn myötä metsien puut ovat paksun lumen peitossa.

– Se arveluttaa kaikkein eniten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja