Kuninkuusmatkan maailmanmestari epäili, pääseekö edes hiihtämään – kisa tuotti riipiviä vaiheita: "Pelkäsin kuollakseni"

Norjan Hans Christer Holund juhli sunnuntaina maastohiihdon kuninkuusmatkan, 50 kilometrin, maailmanmestaruutta Seefeldissä. Ennen Norjan matkavalintoja Holund ei ollut kuitenkaan edes varma, pääsisikö kisaamaan.

– Olisin hyväksynyt, jos en olisi päässyt, koska Didrik (Tönsteth) on suoriutunut viime vuosina hyvin ja ottanut todella askelia eteenpäin. Minä en ole, olen suorittanut huonosti. Minulla on niin paljon itseymmärrystä, että jos en suoriudu riittävän hyvin, en ehkä ansaitse paikkaa, Holund sanaili Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.

Tönseth oli hiihtänyt Seefeldissä 15 kilometrin perinteisen kisan, jossa hän sijoittui viidenneksi. Holundilla ei ollut Seefeldissä vielä yhtään MM-matkaa alla.

Norjan valmentaja Eirik Myhr Nossum valitsi Sjur RöthenMartin Johnsrud Sundbyn ja Simen Hegstad Krügerin selkeämmin 50 kilometrille, mutta puntaroi viimeistä valintaa juuri Holundin ja Tönsethin välillä.

– Olen tuntenut olevani todella hyvässä kunnossa muutaman viime viikon ajan ja Didrik oli vähän epävarma 50 kilometrin suhteen. Hyvä, että tämä kääntyi minulle. Minun täytyy kiittää Eirikiä ja Didrikiä mahdollisuuden saamisesta, Holund ynnäili.

Itse kisa meni Holundin pillin mukaan. 20 rauhallisen kilometrin jälkeen norjalainen riuhtaisi ja karkasi muilta näyttävään tyyliin. Kilpailun loppupuolella Venäjän Aleksandr Bolshunov pisti kuitenkin jännitystä peliin kuromalla 1.20 minuutin takaa-ajoasemasta eroa uhkaavasti sekunti sekunnilta kiinni. 47,1 kilometrin väliaikapisteessä Bolshunov oli enää 23,1 sekunnin päässä, ja taistelu näytti menevän jännäksi.

Eikä tässä kaikki.

– Minulle alkoi tulla kramppeja. Olo ei ollut hyvä, etenkin kun Bolshunov nappasi sekunteja joka kilometri. Pelkäsin kuollakseni, Holund kuvaili.

Holund pystyi kuitenkin puristamaan itsensä rajoille, ja Bolshunovin veto hyytyi loppukilometreillä. Lopputuloksena Holundin uran ensimmäinen maailmanmestaruus komean kisan jälkeen.

Ennestään Holundilla oli yksi arvokisamitali, pronssi Pyeongchangin olympialaisten yhdistelmäkisasta viime vuodelta.

Lue myös:

    Uusimmat