Kuningatar Elisabet vallassa jo huikeat 70 vuotta – näin merkkipaalua aiotaan juhlistaa

Kuningatar Elisabet piti poikkeuksellisen henkilökohtaisena pidetyn joulupuheen 8:47
Kuningatar Elisabet piti poikkeuksellisen henkilökohtaisena pidetyn puheen jouluna 2021.

Kuningatar Elisabetin historiallista virstanpylvästä juhlitaan Iso-Britanniassa koko vuoden ajan.

Iso-Britannian kuningatar Elisabet on ollut vallassa ennätykselliset 70 vuotta. Virallista merkkipäivää juhlitaan 6. helmikuuta, mutta juhlallisuuksia riittää koko vuodeksi.

Luvassa on paraateja, erilaisia esityksiä ja konsertteja sekä ylimääräisiä vapaapäiviä kansalle, jotta monarkistit ehtivät toden teolla nauttia juhlahumusta.

Yksi juhlapäivistä, neljäs kesäkuuta on sattumoisin sama, kuin prinssi Harryn ja herttutar Meghanin kuopuksen, kuningattaren hellittelynimen mukaan nimetyn Lilibetin ensimmäinen syntymäpäivä. 

Paraateja, konsertteja ja esityksiä

Suuret juhlallisuudet alkavat keväällä, kun toukokuun 12–15 päivä järjestetään Platinum Jubilee Celebration, jossa 1000 esiintyjää ja 500 hevosta esittävät merkittäviä hetkiä kuninkaallisten historiassa. Yhdeksänkymmenen minuutin esityksessä nähdään muun muassa näyttelijöitä ja muusikkoja.

Kesällä Britannian kansalaiset saavat nauttia "neljän päivän viikonlopusta" torstaista 2. kesäkuuta sunnuntaihin 5. kesäkuuta.

Toinen kesäkuuta järjestetään kuningattaren vuosittainen syntymäpäiväparaati Trooping the Colour, johon osallistuu 1200 upseeria yhdessä armeijan muusikoiden ja hevosten kanssa.

Kolmas kesäkuuta St Paulin katedraalissa järjestetään kiitosmessu kuningattaren hallintokaudelle ja lauantaina neljäs kesäkuuta kuningatar emännöi Buckinghamin palatsissa BBC:n Platinum-juhlat. Kyseessä on livekonsertti, jossa esiintyy eturivin artisteja.

Sunnuntaina 5. kesäkuuta ohjelmassa on juhlavuoden lounas, jolloin tarkoituksena on järjestää pienempiä tapahtumia omassa naapuristossaan ympäri Britanniaa. 

Suurempien juhlallisuuksien lisäksi kansalaiset voivat osallistua myös esimerkiksi vanukaskilpailuun, jossa haetaan uutta, juuri kuningattarelle suunniteltua vanukasreseptiä.

Yhdistävätkö Elisabet ja Lilibet juhlansa?

BBC:n televisioima livekonsertti järjestetään samana päivänä, kuin kuningattaren lapsenlapsenlapsi Lilibet viettää ensimmäisiä syntymäpäiviään. 

Toistaiseksi ei ole tiedossa, saapuvatko prinssi Harry ja herttuatar Meghan perheineen Britanniaan osaksi juhlallisuuksia, mutta kuningattarella olisi ainakin juhlat valmiina myös Lilibetin syntymäpäiville.

Kuninkaallinen perhe on perinteisesti seurannut kuningattaren syntymäpäiväparaatia yhdessä Buckinghamin palatsin parvekkeelta.

Lähde: Hello!

Lue myös:

    Uusimmat