Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip pitivät yhtä lähes koko elämänsä ajan – tällainen oli heidän yli 70 vuotta kestänyt rakkaustarinansa

mtv uutiset_live_mikko suursalmi_2 LIVE
Kuningatar Elisabet on kuollut – MTV Uutiset Live seuraa

Iso-Britannia hiljenee suruaikaansa, kun rakastettu kuningatar Elisabet menehtyi 96-vuotiaana.

96-vuotiaana kuolleen kuningatar Elisabetin ja viime huhtikuussa menehtyneen prinssi Philipin  rakkaus kesti myötä-, ja vastoinkäymiset. Tiivistimme hallitsijaparin yli seitsemän vuosikymmentä kestäneen rakkaustarinan.

Prinssi Philip tapasi tulevan puolisonsa, prinsessa Elisabetin ensimmäistä kertaa vuonna 1934. Molemmat polveutuvat kuningatar Viktoriasta ja ovat kaukaisia serkkuja.

Kirjeenvaihto alkoi vuonna 1939, ja pari kihlautui lopulta vuonna 1946. Pariskunnan avioituessa kuningatar Elisabet piti nimensä, mutta Philipin sukunimi vaihdettiin Battenbergistä Mountbatteniksi.

Suuri juhlapäivä koitti 20. marraskuuta 1947, kun kruununprinsessa Elisabet sai rakkaan Philipinsä, johon hän oli ihastunut jo 13-vuotiaana. Häät järjestettiin Westminster Abbeyssa maailman seuratessa suurta päivää televisiosta. 

Häiden alla Philip sai Edinburghin herttuan arvonimen kuningas Yrjö VI:lta. Prinssin arvon Philip sai takaisin vuonna 1957, kun hänen vaimonsa palautti sen noustuaan kuningattareksi. 

Avioparin elämä muuttui radikaalisti vuonna 1952. Tuolloin pariskunta oli pitkällä kiertueella Afrikassa, kun heidät tavoitti  tieto kuningas Yrjö VI:n kuolemasta. Tämä tarkoitti, että prinsessa palasi matkaltaan kotiin kuningatar Elisabet II:na. 


Myös kuningatar Elisabetin elämässä kertovassa hittisarjassa The Crown on kuvattu, ettei maailman tunnetuimman monarkin puolison rooli ole ollut helppo. Philipille kova paikka oli esimerkiksi se, etteivät hänen lapsensa saaneet hänen sukunimeään. Sarjassa nähtiin myös, että vaimolle yht'äkkiä tullut suuri valta aiheutti kipuilua.

Rakkaus parin välillä on kuitenkin eittämättä suurta, vaikka samaisessa The Crown -sarjassa on myös vihjattu, että Philipillä olisi ollut syrjähyppyjä.

Kuningattaren serkku ja läheinne ystävä Margaret Rhodes sanoi vuonna 2017 Elisabetin ja Philipin 70. hääpäivän kynnyksellä The Telegraphille, ettei rakastunut Elisabet katsellut koskaan katsellut ketään toista miestä.

– Prinssi Philip on ollut hänen peruskallionsa. Philip uhrautui. Hän olisi tahtonut jatkaa laivastossa ja edetä.

– Prinssi Philip on ainoa ihminen maailmassa, joka kohtelee kuningatarta kuin ketä tahansa toista ihmistä, on myös kuningatar Elisabetin entinen neuvonantaja Martin Chateris huomauttanut Expressin mukaan.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja